‘Amper drie Europese landen voegen zich naar klimaatdoelen Parijs’

Enkel Zweden, Duitsland en Frankrijk streven een beleid na dat strookt met de klimaatbeloftes die gemaakt zijn in Parijs. Het merendeel van de landen probeert de Europese doelstellingen af te zwakken, zo blijkt uit de EU Climate Leader Board.

  • Climate Alliance Org (CC BY 2.0) #COP21 in Parijs Climate Alliance Org (CC BY 2.0)
  • © CarbonMarketWatch / Transport&Environment Belgisch rapport uit het rapport van CarbonMarketWatch en Transport&Environment © CarbonMarketWatch / Transport&Environment
  • © CarbonMarketWatch / Transport&Environment Landentabel uit het rapport van CarbonMarketWatch en Transport&Environment © CarbonMarketWatch / Transport&Environment
© CarbonMarketWatch / Transport&Environment

Landentabel uit het rapport van CarbonMarketWatch en Transport&Environment

In Parijs was de Europese Unie nog een van de drijvende krachten achter een ambitieus klimaatakkoord. Maar de houding van de lidstaten is sindsdien heel wat minder ambitieus, blijkt uit een analyse door CarbonMarketWatch en Transport&Environment. Het merendeel van de lidstaten verzet zich tegen de Europese klimaatwet die het Verdrag van Parijs moet implementeren.

Drie landen

Enkel Zweden, gevolgd door Duitsland en Frankrijk krijgen in de rangschikking de score “groen” en “geel”: ze werken het Europese beleid niet tegen en voeren een eigen beleid dat strookt met de beloften die in Parijs zijn gemaakt.

‘Dit is de belangrijkste wet om Europa in staat te stellen het Verdrag van Parijs na te leven’, zegt Carlos Calvo Ambel van Transport & Environment, een van de organisaties achter de rangschikking. ‘Maar de grote meerderheid van de landen wil de wet volstoppen met achterpoortjes zodat alles bij het oude kan blijven. Ofwel volgt Europa het voorbeeld van Zweden, Duitsland en Frankrijk, die in de juiste richting evolueren, of we moeten ons klimaatleiderschap vergeten.’

België dertiende

Bij de slechtste leerlingen van de klas zijn onder meer Polen, Italië, Spanje en Tsjechië, die het klimaatvoorstel van de Commissie proberen af te zwakken.

België strandt op de dertiende plaats, mede omdat de binnenlandse doelstelling beperkt blijft tot 35 procent tegen 2030 en er geen adequate doelstelling is op langere termijn. Nederland doet het wat beter met een achtste plaats.

‘De Europese politici, die zichzelf afschilderen als klimaatleiders, moeten hun woorden omzetten in daden: de achterpoortjes sluiten in de belangrijkste Europese klimaatwetgeving en ijveren voor meer ambitie’, zegt Femke De Jong van Carbon Market Watch. ‘Enkel met vastberaden klimaatactie kunnen beleidsmakers ervoor zorgen dat Europeanen kunnen genieten van de grote voordelen die een klimaatvriendelijke maatschappij biedt, zoals schone lucht.’

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© BioCarbon Engineering
Drones van de Britse start-up BioCarbon Engineering gaan in september bomen planten in Myanmar.
Klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bedshow en armoede ook niet. Beide zaken hebben lokaal en internationaal een concrete impact op uw en mijn leven.
Banksy/Duncan Hull (cc: BY 2.0)
Hoe harder de brexit, hoe meer de wereldwijde klimaatambities onder druk komen te staan.
Foto: Ørnulf Rødseth (CC BY-ND 2.0)
De Yara Birkeland, het zelfvarende, elektrische containerschip uit Noorwegen, zal volgend jaar al varen. In een eerste fase zal dat nog met een bemanning zijn.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.