Arme landen bestrijden malaria straks met Google-kaarten

Met behulp van satellietbeelden en Google-kaarten zullen ontwikkelingslanden straks de verspreiding van malaria veel beter kunnen voorspellen. Dat maakt het mogelijk de beperkte middelen beter in te zetten.

hdptcar (CC BY-SA 2.0)

In ontwikkelingslanden zijn de middelen vaak schaars. Met het nieuwe platform zullen ze de middelen efficiënter kunnen inzetten.

Gezondheidswerkers zullen er hun eigen gegevens over malariagegevens kunnen opladen.

Een team van de Universiteit van California (VS) bouwt een onlineplatform waarmee landen sneller de verspreiding van malaria kunnen voorspellen. Gezondheidswerkers zullen er hun eigen gegevens over malariagegevens kunnen opladen.

Door die gegevens te combineren met satellietgegevens van de Google Earth Engine kan men accuraat voorspellen waar zich nieuwe gevallen van malaria zullen voordoen.

Google Earth Engine bevat massa’s satellietgegevens over weer en andere milieufactoren en bijna veertig jaar metingen van het aardoppervlak. Google maakt die data online beschikbaar met instrumenten waarmee wetenschappers veranderingen kunnen opsporen (er zit onder meer een interactieve toepassing in om de evolutie van de ontbossing in het Amazonegebied sinds 1984 te zien).

Gates Foundation (CC BY-NC-ND.0)

De twaalfjarige Yim Pros in Cambodja vecht tegen malaria.

Nu schroeven landen vaak hun inspanningen terug terwijl ze heel dicht zijn bij het uitroeien van malaria.

Muskietennetten

In ontwikkelingslanden zijn de middelen vaak schaars. Met het nieuwe platform zullen ze de middelen efficiënter kunnen inzetten. Nu schroeven landen vaak hun inspanningen terug terwijl ze heel dicht zijn bij het uitroeien van malaria, zegt het team.

Een vaccin tegen malaria bestaat nog niet maar gezondheidswerkers kunnen wel insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen verdelen.

Het platform wordt eerst in Swaziland getest. Daar is malaria al fors teruggedrongen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Door de verbeterde bestrijding van malaria is het aantal doden wereldwijd sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit het World Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2012 veroorzaakte malaria de dood van naar schatting 627.000 mensen, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.