Armen betalen prijs van falend voedselsysteem in India

Het Indiase Openbare Voedseldistributiesysteem zou de miljoenen armen in het land moeten helpen met goedkope voeding. Corruptie en inefficiëntie doen het systeem echter jammerlijk falen.

  •  McKay Savage (CC by 2.0) ‘Iedereen weet dat de eigenaar van de shop zijn graan met woekerwinsten verkoopt op de zwarte markt, maar niemand die er iets tegen doet.’ McKay Savage (CC by 2.0)

Chottey Lal (43), een bouwarbeider uit Noida in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft er net een shift van twaalf uur opzitten. Hij houdt daarvan niet genoeg geld over om zijn gezin van zeven mensen te kunnen voeden.

Evenmin lukt het hem, noch zijn vrouw Subha om aan gesubsidieerde rantsoenen te komen in hun lokale “fair price shop”. Toch hebben ze hier wettelijk gezien recht op. ‘Nog voor we de winkel binnenkomen worden we al weggejaagd door de kruidenier die ons vertelt dat de rantsoenen voor vandaag uitgeput zijn’, zegt Lal.

‘Uiteindelijk moeten we inkopen doen op de dure markt waar we nooit genoeg krijgen voor ons hele gezin. Iedereen weet dat de eigenaar van de shop zijn graan met woekerwinsten verkoopt op de zwarte markt, maar niemand die er iets tegen doet. We hebben al een klacht ingediend bij de lokale politie maar ook die onderneemt niets tegen de kruidenier.’

Netwerk

India’s Openbare Voedseldistributiesysteem (PDS) wordt gekenmerkt door corruptie en inefficiëntie werking. Het netwerk van 60.000 fair price shops onthoudt miljoenen arme Indiërs het voedsel waar ze recht op hebben onder het Nationale Pact voor Voedselzekerheid (NFSA).

Essentiële basisproducten zoals rijst, tarwe, suiker en kerosine worden verondersteld om via dit netwerk het publiek te bereiken tegen een fractie van de marktprijs.

NFSA heeft de bedoeling om twee derde van de bevolking van in totaal 1,2 miljard mensen, te ondersteunen met 35 kilo gesubsidieerd voedsel per persoon per maand, tegen de prijs van 1 tot 3 roepies per kilo (circa 1 tot 3 eurocent).

Maar tot nu hebben slechts elf staten de wet geïmplementeerd. De rest van de in totaal 29 staten blijft achter.

Hoge winsten

Uit nationaal onderzoek bleek dat miljoenen tonnen graan vanuit het distributiesysteem worden overgeheveld naar andere verkoopkanalen door gewetenloze handelaren. De buit wordt op de markt verkocht met hoge winsten of geëxporteerd met de hulp van corrupte ambtenaren van de Food Corporation of India, een staatsinstelling. Een groot deel van het voedsel uit het PDS zou terechtkomen in naburige landen zoals Nepal, Birma, Bangladesh en Singapore.

Een studie in Uttar Pradesh die door de overheid werd bevolen, toonde aan dat concurrerende instanties, slechte coördinatie en weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid ertoe leiden dat het systeem volledig mankt loopt.

Vernietigend rapport

Een commissie die in 2006 door het hooggerechtshof belast werd met de taak om het functioneren van het voedselsysteem te controleren, kwam onlangs met een vernietigend rapport over de PDS.

Tachtig procent van de corruptie zou al plaatsvinden voordat het voedsel de rantsoenwinkels bereikt heeft. Zestig procent van het voedsel dat bestemd is voor het distributiekanaal wordt op die manier verspild of overgeheveld naar andere kanalen.

Volgens het meest recente jaarverslag van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) telt India 194,6 miljoen ondervoede mensen, het hoogste aantal ter wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) berekende dat in India elk jaar 1,3 miljoen kinderen sterven als gevolg van ondervoeding.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.