Aziatische landen willen geboorteregistratie voor elk kind

Voor 2024 moeten alle kinderen alle kinderen die geboren worden in Azië en de Pacific geregistreerd worden. Dat hebben ministers van de betrokken landen afgesproken op de eerste conferentie over Burgerregistratie en Vitale Statistieken die nog tot en met 28 november duurt.

  • Sang Trinh (CC BY 2.0) We zullen samen met regeringen en maatschappelijke organisaties werken aan een universele registratie van geboorten. Sang Trinh (CC BY 2.0)

Van meer dan 100 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar in Azië en de Pacific is de geboorte niet geregistreerd. En slechts vier landen in de regio hebben kwalitatief goede informatie over over doodsoorzaken van inwoners. Het gevolg is dat miljoenen mensen leven zonder juridische identiteit en sterven zonder een spoor na te laten.

Ongeregistreerden blijven buiten het beeld van beleidsmakers en kunnen vaak geen gebruik maken van wettelijke rechten.

ePsos.de (CC BY.0)

Statistieken

‘De regio telt 135 miljoen ongeregistreerde kinderen.’

Tijdens de conferentie van de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Pacific (ESCAP) in Bangkok, zei secretaris Shamshad Akhtar van de ESCAP dat een goede burgerregistratie de basis vormt voor betrouwbare statistieken over demografie en gezondheid. Die statistieken hebben beleidsmakers nodig voor een goede gezondheidsinfrastructuur.

‘De regio Azië Pacific telt 135 miljoen ongeregistreerde kinderen’, zei Daniel Toole, regiodirecteur van het VN-kinderfonds Unicef tijdens de conferentie. ‘Deze kinderen kan het basisrecht op onderwijs, gezondheidszorg, sociale zorg of toekomstig werk onthouden worden. We zullen samen met regeringen en maatschappelijke organisaties werken aan een universele registratie van geboorten, overlijdens en andere belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.