Ban Ki-moon verwacht leiderschap van Europa voor nieuw klimaatakkoord

Op de klimaattop van Parijs, eind 2015, moet er een wettelijk en robuust klimaatakkoord zijn. Tegen de klimaatconferentie van Lima, eind dit jaar, moet er een ontwerptekst klaar zijn. En in het proces naar dit einddoel moet Europa de wereldgemeenschap leiden door het goede voorbeeld te geven. Dat was de kern van de boodschap van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die vanochtend te gast was bij de denktank Friends of Europe.

  • Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0) VN-secretaris Ban Ki-moon Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0)

‘Er zijn tal van brandhaarden in de wereld die aandacht verdienen: de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, de crisis in Oekraïne. Maar dat mag ons de globale problemen niet uit het oog doen verliezen. De klimaatverandering heb ik altijd al als een prioriteit op mijn agenda beschouwd’, zo opent Ban Ki-moon zijn toespraak.

De secretaris-generaal noemt de plaatsen waar hij de voorbije jaren de impact van de opwarming kon waarnemen, van Groenland over de Sahara tot Kiribati in de Stille Oceaan. ‘Daar waren de hotelkamers uitgerust met reddingsvesten voor plotse overstromingen,’ herinnert Ban Ki-moon zich.   

Hoge urgentie

‘Het jongste rapport van het IPCC over de impact van de klimaatopwarming bevestigt nogmaals dat de opwarming bezig is, dat ze een impact heeft over de hele wereld en dat de risico’s op water- en voedselschaarste toenemen. Klimaatverandering vermenigvuldigt en vergroot alle bestaande risico’s. Het is geen optie voor onze politici om nog langer te wachten met actie tot ná hun herverkiezing. Tot ze spijt hebben dat ze niet handelden. Dan is het hopeloos te laat. Met de natuur kan je niet onderhandelen, die legt ons haar regels op.

Precies om het ambitieniveau op te drijven en tegen de top van Parijs een wettelijk en robuust akkoord te bereiken, organiseren de VN op 23 september een extra klimaattop in New-York, voor regeringsleiders, civiele samenleving, financiële instellingen en de bedrijfswereld. De regeringsleiders moeten hun ambities opdrijven en Europa, de trouwste bondgenoot van de VN, moet leiderschap tonen, benadrukte de secretaris-generaal herhaaldelijk.

Ook al stelde Jos Delbeke, hoofd van DG Klimaatactie van Europa, dat Europa vandaag nog slechts voor 11 tot 13 procent van de uitstoot staat. ‘Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en ieder moet zich inzetten naar zijn mogelijkheden.’  

Crisis geen excuus

Vervolgens herinnerde Ban Ki-moon eraan dat dit alles geld en overdracht van technologie vereist. Arme landen kunnen zelf onmogelijk de kosten dekken voor de nodige mitigatie- en adaptatiemaatregelen. In Kopenhagen (2009) hebben de OESO landen beloofd dat ze geld zouden vrijmaken voor klimaatfinanciering. Tot nog toe is die kas helemaal leeg. De economische crisis kan volgens Ban Ki-moon geen reden zijn om niet solidair te zijn met die landen.

Overigens, niet handelen in de strijd tegen de opwarming kost ook geld: de meest recente schattingen van de VN komen uit op een bedrag van 2,5 triljoen dollar aan economische verliezen door natuurrampen déze eeuw, wat minstens 50 procent hoger is dan eerdere schattingen.

Investeren in energie-efficiëntie en in hernieuwbare energie is de toekomst. Door de subsidies voor fossiele brandstoffen – zo’n 500 miljard dollar per jaar- in te krimpen, kunnen we tegen 2020 de uitstoot met 5 procent meer doen dalen, aldus Ban Ki-moon.

We moeten “adapt & adept”, stelde Ban. Ons aanpassen aan de opwarming en oplossingen op poten zetten die nadien kunnen opgeschaald worden. Op het niveau van duurzame stadsontwikkeling, duurzame en propere mobiliteit. Dat is goed voor het milieu, voor de gezondheid en voor de komende generaties.

Europa 2030

Een andere expliciete boodschap van Ban betrof het nieuwe Europese klimaatpakket tegen 2030. Er is een ontwerp, waarin de Commissie voorstelt om tegen 2030 de uitstoot met 40 procent te beperken, en 27 procent hernieuwbare energie te realiseren. De crisis in Oekraïne heeft er mee voor gezorgd dat op de lentetop van maart Europa daarover geen akkoord heeft bereikt.

Volgens de normale planning zou de knoop pas in oktober doorgehakt worden, wanneer ook de nieuwe commissieleden aantreden. Dat zou betekenen dat Europa naar de VN-top in september komt zonder duidelijkheid over dat nieuwe pakket. Ban Ki-moon vroeg dan ook met klem dat Europa in juni een definitieve beslissing zou nemen, een ambitieuze beslissing die de rest van de wereldgemeenschap mee op het spoor naar Parijs kan zetten.

Bekijk hieronder de video van de speech van Ban Ki-moon

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.