België loopt hoog risico op watertekort in 2040

Door de groeiende wereldwijde vraag naar water zullen in 2040 meer dan dertig landen met extreme waterstress te maken krijgen. Volgens het World Resources Institute loopt ook België een “hoog risico”.

asco (CC by 2.0)

Zo’n vaart als in de Namibische woestijn zal het wel niet lopen, maar volgens het WRI behoort België bij de tweede meest risicovolle groep landen die waterstress kunnen verwachten. © asco (CC by 2.0)​

Op basis van klimaatmodellen, voorspellingen over bevolkingsgroei en sociaaleconomische trends voorspelt het World Resources Institute (WRI) voor 167 landen de toekomstige waterschaarste – de verhouding van het totale waterverbruik tegenover het beschikbare aanbod.

Wereldwijd krijgen 33 landen naar verwachting te maken met “extreem hoge” waterschaarste in 2040.

Wereldwijd krijgen 33 landen, waarvan 14 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, naar verwachting te maken met “extreem hoge” waterschaarste in 2040. In onder meer Algerije, Iran, Irak, Pakistan, Syrië, Griekenland en Spanje ligt die stress hoger dan 80 procent.

Opvallend is dat het voor veel van de landen weinig uitmaakt of de klimaatverandering beperkt kan worden. Dat is het geval voor Bahrein, Koeweit, Qatar, San Marino, Singapore, Israël, Palestina en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat heeft vooral te maken met de kortetermijnfocus van het rapport, terwijl de gevolgen van de klimaatverandering pas na 2040 in volle kracht voelbaar zullen zijn.

België

Ook België hoort volgens de WRI-analyse bij de tweede meest risicovolle groep landen die waterstress kunnen verwachten. Het gaat dan om stress tussen 40 en 80 procent. Buurlanden als Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië doen het beter met een indicatie van 20 tot 40 procent. Duitsland, Rusland, de Balkanlanden en Scandinavië hoeven zich weinig zorgen te maken.

Opvallend is dat ook de grote wereldeconomieën gevaar lopen. Zowel de VS, China als India vallen in de categorie “hoog risico” tussen 40 en 80 procent. Rusland, Canada en Brazilië doen het beter en lopen een “laag tot middelmatig” risico.

Grote gevolgen

Een hoge druk op de watervoorziening kan verstrekkende gevolgen hebben voor de rechtstreekse drinkwatervoorziening, maar ook voor de landbouw en de politieke stabiliteit.

Een hoge druk op de watervoorziening kan verstrekkende gevolgen hebben, benadrukt het WRI-rapport. Niet enkel voor de rechtstreekse drinkwatervoorziening, maar ook voor bijvoorbeeld de landbouw en de politieke stabiliteit. Zo heeft Saoedi-Arabië laten weten dat het volgend jaar volledig afhankelijk zal zijn van de invoer van graan uit het buitenland. De Amerikaanse National Intelligence Council schreef in 2012 al dat watertekorten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de kans op politieke instabiliteit in die landen aanzienlijk vergroten.

Toch is er ook hoop: de analyse van het WRI houdt geen rekening met de maatregelen die landen nog kunnen nemen om hun waterhuishouding te verbeteren, met name recyclage van water. Ook programma’s om waterverbruik in de landbouw en de industrie te verminderen kunnen een grote impact hebben, zegt het instituut.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.