Betaal je citytrip met bomen

Op de site Treecological.be kan de Vlaming voortaan berekenen hoeveel bos er nodig is om de CO2-uitstoot van een reistraject te compenseren. Met enkele muisklikken kan dat bos ook meteen aangekocht worden.

  • www.treecological.be Bereken en compenseer de CO2-uitstoot van je auto- of vliegtuigreis. www.treecological.be

De website is een initiatief van BOS+ en Ecolife. De gebruiker tikt op de website start- en eindpunt in van een traject en geeft aan welk vervoersmiddel gebruikt wordt. Vervolgens doet de applicatie een suggestie om deze uitstoot te compenseren op 1, 5 of 10 jaar tijd, door de bosplantacties van BOS+ te steunen.

Daarnaast geeft site de bezoeker ook tips om uitstoot in de eerste plaats te vermijden, wat nog altijd de beste manier is om klimaatvriendelijk te leven.

Recycleren

Om alleen al de ademhaling van een volwassen persoon te verwerken en opnieuw om te zetten in zuurstof, is 562 vierkante meter bos nodig. Voor de koelkast is elk jaar een bos ter grootte van een appartement in de weer, een elektrisch fornuis staat dan weer voor een volleybalveld aan bomen.

Met enkele eenvoudige ingrepen kun je al een groot verschil maken

Maar met enkele eenvoudige ingrepen kun je al een groot verschil maken. Wie één dag per week vegetarisch eet, spaart 104 kilogram CO2 uit en heeft meteen 116 vierkante meter bos minder nodig? En door de helft van je afval te recycleren, spaar je 1213 vierkante meter bos. Ook door de thermostaat lager te zetten, het huis te isoleren, elektrische toestellen volledig uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden, en minder warm water te gebruiken, kan de uitstoot flink beperkt worden.

Transport

Met name op het vlak van transport kan heel wat uitstoot vermeden worden. “Wie met z’n tweetjes een droomreis naar India boekt, zou de Groenplaats in Antwerpen vol moeten planten om 8.00 kg CO2 van de retourtickets op te slaan”, stellen Ecolife en Bos+. Voor elke kilometer dat de auto aan de kant blijft en iemand de fiets of de trein neemt, wordt er 182,52 gram CO2 bespaard.

Maar soms is autorijden of vliegen onvermijdelijk. De kilometers in de wagen en de vliegmijlen die je toch noodgedwongen hebt afgelegd, kan je dan compenseren door bomen aan te (laten) planten. Want zolang bossen groeien, slaan ze koolstof op in hun takken, bladeren en wortels. Ongeveer 150 jaar zal het bos netto CO2 opslaan. Dan is een gemiddeld bos volgroeid, en bereikt de CO2-opname van de jonge bomen een evenwicht met de CO2-uitstoot door het afsterven en verteren van de oudere bomen. Het bos blijft ook dan wel een gigantisch reservoir van koolstof, maar dat reservoir is ‘vol’.

Berekenen en compenseren

De website maakt het makkelijk de uitstoot te berekenen en meteen te compenseren. Bos+ werkt in Vlaanderen samen met privéeigenaars en lokale overheden om de CO2-bossen aan te leggen. Maar ook aan de andere kant van de wereld, in Zuid-Ecuador, worden bomen aangeplant. Bos+ hoopt er tegen 2020 10 miljoen boompjes geplant te hebben.

In tegenstelling tot sommige andere diensten smeert de website de berekende CO2-uitstoot niet uit over een compensatieperiode van 150 jaar, wat theoretisch mogelijk is, omdat het bos zolang netto CO2 opslaat. Bos+ en Ecolife opteren voor 1, 5 of maximaal 10 jaar tijd. “De klimaatverandering is zich immers nú aan het voltrekken, en compenserende acties als tegengewicht moeten dus ook op korte termijn tot resultaat leiden”, klinkt het.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.