Bio-afbreekbare plastics geen oplossing voor afvalprobleem

Het milieuagentschap van de Verenigde Naties waarschuwt in een nieuw rapport voor de ‘valse oplossing’ die bio-afbreekbare plastics bieden.

  • MichaelisScientists (CC by-sa 4.0) Bio-afbreekbare waterflessen en boodschappentasjes werden voorgesteld als een goed alternatief maar blijken eerder een valse oplossing voor het afvalprobleem in de oceanen. MichaelisScientists (CC by-sa 4.0)

De meeste plastics zijn zeer duurzaam. Deze eigenschap heeft ertoe geleid dat we met een grote afvalberg zitten en dat de vorming van microplastics in de oceanen een wereldwijd probleem is geworden, staat in het rapport dat eerder deze week werd gepubliceerd

Bio-afbreekbare waterflessen en boodschappentasjes werden voorgesteld als een goed alternatief maar blijken eerder een valse oplossing voor het afvalprobleem in de oceanen, waarschuwt Jacqueline McGlade, wetenschappelijk hoofd van het VN-milieuprogramma (UNEP).

VN-resolutie over microplastics

Bioplastics bieden niet de simpele oplossing die we er soms in zien. ‘Het is allemaal goed bedoeld, maar fout’, zegt McGlade in de krant The Guardian. ‘Bio-afbreekbaar plastic zoals gebruikt in boodschappentasjes zal enkel worden afgebroken bij temperaturen van 50 graden Celsius. Dat is niet het geval in de oceanen. Ze zullen ook zinken waardoor ze niet worden blootgesteld aan UV, dat hen ook zou kunnen afbreken.’

Deze week vindt een bijeenkomst van UNEP plaats in Nairobi. In totaal zijn 170 landen vertegenwoordigd. Naar verwachting zullen ze later deze week een resolutie goedkeuren over microplastics.

De productie van plastic is enorm toegenomen sinds 1950. Plastic nam de plaats in van andere materialen in verschillende sectoren waaronder bouw, transport, verpakkingsindustrie en medische sector. In 2014 werd er wereldwijd 311 miljoen ton plastic geproduceerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.