Bolivia verbiedt transgene en verpakte voeding op school

Door een geslaagd voedselprogramma eten schoolkinderen in La Paz gezonder en waarderen ze opnieuw de smaken van de Andes. Het project resulteerde in een nationale wet. Die is eveneens een boost voor de lokale landbouw.

Trocaire / (cc by.0)

‘We willen fruit op woensdag’, schreeuwen leerlingen in de school Unidad Educativa in La Paz als hen gevraagd wordt waarmee de schoolmaaltijden die ze nu krijgen in het kader van het voedselprogramma ACE nog verbeterd kunnen worden. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat jongeren zo’n eis zouden uiten.

Het model voor ACE was een ontbijt dat sinds 2000 geserveerd werd in de scholen van administratieve hoofdstad La Paz.

ACE groeide uit tot een voedselprogramma met innovatieve maaltijden op basis van inheemse producten van lokale boeren voor alle kinderen en jongeren in de overheidsscholen.

Minder bloedarmoede

Zowel het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties (VN) als de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) hebben dit programma in verschillende rapporten geprezen.

De maaltijden bevatten Andesklassiekers zoals amarant, quinoa en favabonen.

Volgens cijfers van de San Andrésuniversiteit en de ngo Save the Children daalde het aantal kinderen met bloedarmoede tijdens de eerste acht jaar met dertig procent.

Hugo Quito, de leerkracht gym aan Unidad Educativa zegt dat het energiepeil van zijn leerlingen steeg.

De smaken van de Andes

ACE breidde in 2005 uit naar alle lagere en middelbare scholen en bereikte in 2013 twee miljoen kinderen over het hele land.

Het initiatief richtte zich niet enkel op de verbetering van de voedingsgewoonten van de Boliviaanse jeugd, maar wilde ook de lokale boerengemeenschap een boost geven.

Bovenal was het programma de aanleiding tot de Wet op Schoolmaaltijden en Voedselsoevereiniteit, die op 31 december 2014 in werking trad. De wet houdt een verbod in op transgene en verpakte voeding in scholen en bepaalt dat gekozen moet worden voor traditionele voedingsmiddelen uit de Andes, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de lokale productie.

De schoolmaaltijden zijn goed voor een vierde van de dagelijkse voedingsstoffen die een jongere nodig heeft. Ze bevatten melk, yoghurt, fruitsap en chocolade, waaraan foliumzuur, ijzer en vitamines A, B en C worden toegevoegd. Verder wordt er ingezet op de smaken van de Andes: maïsbrood en brood op basis van andere inheemse graansoorten, gebakken eieren, haver, amandelen en k’ispiña, gestoomde quinoakoekjes die lang houdbaar zijn en daarom vroeger door de traditionele inwoners van de Andes werden meegenomen tijdens lange trektochten of gedurende periodes van schaarste.

Boost voor boeren

De toegenomen vraag naar traditionele voeding had ook een positief neveneffect: de hernieuwde aandacht voor traditionele graan- en fruitsoorten uit de Andes versterkte de lokale boerencoöperaties.

Dagelijks wordt 26 ton voedsel en drank verdeeld vanuit productiecentra in de Boliviaanse hooglanden, op 4000 meter boven de zeespiegel of vanuit de valleien en tropische gebieden van het departement La Paz. Het schoolprogramma heeft op die manier de werkgelegenheid en handel een boost gegeven.

Deze positieve effecten op zowel de gezondheid van de schoolkinderen als de plaatselijke landbouw was de leidraad voor de nationale wet.

Die is ook volledig in lijn met het beleid van de regering Evo Morales, sinds 2006 aan de macht is. Vivir Bien (goed leven) is immers de kern van haar sociale beleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.