Bossen in China herstellen zeer goed

China’s programma om de bossen in het land te herstellen, werkt. Dat is volgens de onderzoekers goed nieuws voor het klimaat. Tenzij zou blijken dat de omliggende landen het verlies aan hout compenseren, zeggen ze.

  • chensiyuan (CC by-sa 4.0) ‘De resultaten zijn erg positief voor China, maar China bevindt zich natuurlijk niet in een vacuüm’, zegt Andrés Viña van MSU chensiyuan (CC by-sa 4.0)

Nadat er decennialang bossen werden vernietigd door houtkap, overstromingen en de aanleg van landbouwgronden heeft China de kar duidelijk gekeerd. Het omvangrijke herstelprogramma voor de Chinese bossen blijkt erg succesvol te zijn. Dat zegt een onafhankelijk onderzoek van de universiteit van Michigan (MSU).

Uitdagingen

‘Het is erg bemoedigend dat China’s bossen herstellen naast de andere milieu-uitdagingen die het land kent zoals de ernstige luchtvervuiling en de watertekorten’, zegt coauteur Jianguo Liu van MSU.

Bossen zijn belangrijk voor het behoud van de bodem, het grondwater en voor de regulering van het klimaat. Het lot van de bossen in China, de meest bevolkte natie ter wereld, heeft implicaties voor de volledige planeet, zeker als we rekening houden met de snelle ontwikkeling die het land doormaakt.

Natuurbehoud

Sinds het begin van deze eeuw heeft China een van de grootste natuurbehoudsprogramma’s onderschreven, het Natural Forest Conservation Program (NFCP), dat de houtkap regelt en de illegale houtkap aanpakt.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens zoals overzichtsbeelden van de NASA en beelden van Google Earth. Ze combineerden verschillende beelden met elkaar om zo conclusies te kunnen trekken uit de komst van het NFCP.

Zoals de Chinese overheid al verklaarde, blijkt het inderdaad bewezen dat de Chinese bossen zich goed herstellen.

‘De resultaten zijn erg positief voor China’, zegt auteur Andrés Viña van MSU. ‘Als je de gegevens voor China alleen bekijkt, blijkt het programma te werken en ook bij te dragen aan de opslag van CO2 in overeenstemming met de agenda voor het tegengaan van de klimaatverandering’, zegt hij. ‘Maar China bevindt zich natuurlijk niet in een vacuüm.’

‘China is verbonden met andere landen op sociaaleconomisch en op ecologisch vlak’, relativeert ook Jianguo de resultaten. ‘Iedere overwinning moet holistisch gemeten worden, of we krijgen geen getrouw beeld.’

Verkoop

Om een volledig beeld te krijgen moet rekening gehouden worden met houtkap en het verdwijnen van bossen op plaatsen zoals Madagaskar, Vietnam en Indonesië. Deze landen kappen hout voor verkoop aan China. De onderzoekers waarschuwen dan ook dat de uitstoot van CO2 en het verlies van biodiversiteit zich enkel maar heeft verplaatst.

“We hebben hier allemaal mee schuld aan als we houtproducten kopen die afkomstig zijn uit China”, zegt Jianguo. “China heeft niets veranderd aan de import en export van hout. Wat veranderd is, is waar het hout vandaan komt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.