Bouw nieuwe steenkoolcentrales bedreiging voor de aarde

Nieuwe steenkoolcentrales in Azië zouden een “ramp voor de planeet” zijn, waarschuwt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank: ‘Ze zouden het klimaatakkoord in Parijs opblazen.’ China, India, Vietnam en Indonesië plannen honderden steenkoolcentrales te bouwen in de komende twintig jaar. 

  • Patrick (CC BY 2.0) De temperatuur zal met meer dan 2 graden Celsius stijgen als de steenkoolcentrales er komen. Patrick (CC BY 2.0)
  • S.J. & Jessie Quinney Library Follow (CC BY-NC 2.0) Coal India produceert jaarlijks 340 miljoen ton steenkool. S.J. & Jessie Quinney Library Follow (CC BY-NC 2.0)
  • Uwe (CC BY-NC-ND 2.0) In het Westen daalt de vraag naar steenkool. Uwe (CC BY-NC-ND 2.0)
  • World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0) Jim Yong Kim wil fossiele brandstoffen bannen. World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)

In een ongewoon scherpe waarschuwing, stelt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank, dat Zuid- en Zuidoost-Aziatische landen meer dan honderd steenkoolcentrales willen bouwen ondanks hun belofte in Parijs de uitstoot van broeikasgassen mee terug te dringen en in te zetten op hernieuwbare energie.

Terwijl het verbruik van steenkool in de VS daalt, stijgt de vraag in China en India. Beide landen kennen een grote vraag naar steenkool omdat enkele tien miljoen inwoners geen toegang hebben tot elektriciteit.

300 miljoen Indiërs hebben geen toegang tot elektriciteit. 

In India alleen al hebben er 300 miljoen mensen geen toegang tot elektrische energie. China, India en Vietnam zijn verantwoordelijk voor 75 procent van alle geplande steenkoolcentrales in de komende vijf jaar.

‘Als Vietnam doorzet met haar productie van 40 Kilowatt steenkool, dan zijn we verloren’, zei Kim tijdens een vergadering in Washington. Hij voegde eraan toe dat de hele planeet in gevaar komt door de productie in Zuid-Azië.

De Wereldbank wil dat landen hun steenkoolproductie volledig stopzetten en alle fossiele brandstoffen vervangen door wind- en zonne-energie. Volgens The Guardian zal Jim Yong Kim achtentwintig procent van haar uitgaven aan klimaatverandering besteden.

World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)

Jim Yong Kim wil fossiele brandstoffen bannen.

De bijeenkomst in Washington vond twee weken plaats nadat 175 landen hun toewijding tot het klimaatakkoord van Parijs uitdrukten. Ze ondertekenden er een document om hun bereidheid te herbevestigen.

De nieuwe Amerikaanse president zou de vooruitgang van het klimaatakkoord wel eens kunnen terugdraaien. 

In november zal de jaarlijkse klimaatvergadering in Marokko doorgaan. Intussen zijn er nog kleine vergaderingen overal ter wereld. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon pusht landen het akkoord na te leven en hoopt dat het akkoord in werking treedt voor Obama het Witte Huis in januari 2017 verlaat. Hij vreest dat een nieuwe president het proces zou terugdraaien. Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump twijfelt bijvoorbeeld nog steeds of klimaatverandering echt is.

Geen statements, maar acties

Zakenlui vragen regeringen heel wat financiële hindernissen weg te halen om te kunnen investeren in propere energie. Ook Marokkaans minister voor Milieu Hakima El Haite zei in Washington dat burgers niet willen wachten tot 2020 op nieuwe oplossingen.

El Haite: ‘Als we willen dat mensen blijven geloven in het klimaatakkoord, hebben we geen nood aan nieuwe verklaringen maar oplossingen.

Klimaatakkoord? 

Volgens cijfers van Platts Energy plant China 150 gigawatt aan nieuwe centrales in 2020. India, dat recent beloofde in te zetten op zonne-energie, drijft haar steenkoolproductie op tot 125 gigawatt. Indonesië zal plant dubbel zoveel steenkoolproductie, 25 GW.

‘Bouw alstublieft geen steenkoolcentrales meer.’

Volgens John Roome, hoofd van het klimaatveranderingscomité van de Wereldbank, zal de temperatuur met meer dan twee graden Celsius stijgen: ‘als alle geplande centrales er komen, zullen ze meer koolstof uitstoten dan toegelaten is om klimaatsopwaring tegen te gaan.’

Jeffrey Sachs, directeur van het Columbia University’s Earth Institute vroeg in Washington om “alstublieft geen steenkoolcentrales meer te bouwen.”

Miljoenen doden

In de VS lijkt de vraag naar steenkool te dalen. Vorige maand verklaarde Peabody Energy, het grootste steenkoolbedrijf in het Westen, zich failliet. National Geographic spreekt van een mijlpaal en stelt dat de wereld genoeg heeft van fossiele brandstoffen.

Steenkool verbranden om elektriciteit op te wekken, produceert twee keer zoveel koolstofdioxide dan natuurlijke gassen voortbrengen en is de oorzaak van duizenden vroegtijdige doden per jaar in de VS alleen. Wereldwijd veroorzaakt ozonverontreiniging jaarlijks miljoenen doden. 

S.J. & Jessie Quinney Library Follow (CC BY-NC 2.0)

Coal India produceert jaarlijks 340 miljoen ton steenkool.

‘De afzetmarkt van steenkool doet het de laatste maanden minder goed in het Westen’, concludeert Tim Buckley van het Instituut voor Economische Energie en Financiële Analyse. De onderzoeksgroep roept consumenten en regeringen op om over te schakelen naar duurzame energie.

Eerder gingen ook de Amerikaanse steenkoolbedrijven Arch Coal en Alpha Natural Resources over de kop. Peabody Energy produceerde jaarlijks 170 miljoen ton steenkool. Dat is een vijfde van het hele verbruik in de Verenigde Staten. Coal India, de grootste producent ter wereld, produceert jaarlijks dubbel zoveel.

Zon, Wind en Zee

India zet niet enkel in op steenkool, maar plant ook 100 GW-capaciteit aan zonne-energie op zes jaar tijd. Buckley: ‘India investeerde de afgelopen jaren zoveel in zonne-energie dat het vandaag goedkoper is dan geïmporteerde steenkool. Niemand zag die evolutie aankomen, ook niet het Internationaal Energieagentschap en Peabody.’

Uwe (CC BY-NC-ND 2.0)

In het Westen daalt de vraag naar steenkool.

Ondertussen blijven andere landen inzetten op filters om de uitlaatgassen van steenkool te reduceren. Inspanningen om het proces minder vervuilend te maken, blijven echter enorm duur en bovendien is het niet bewezen dat elke maatregel tot een efficiënte oplossing leidt.

Buckley: ‘De evolutie in de VS is geen indicator dat de productie van steenkool zal verdwijnen, maar in het Westen zal de markt wel veel kleiner worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.