Brazilië gastland van zesde Brics-top

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een drukke agenda af te werken. Terwijl de emoties van de Copa nog volop nazinderen, is ze gastvrouw voor alweer een volgend internationaal evenement. De zesde top van de BRICs landen gaat vandaag van start in het Braziliaanse Fortaleza.

De BRICS – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika- hielden hun eerste formele top in 2008. Bedoeling is om de krachten te bundelen en zo meer inspraak op te eisen in de multipolaire wereld.

Vandaag en morgen komen de regeringsleiders en hun ministers samen in Fortaleza, woensdag ontmoeten de BRICS-leiders hun Zuid-Amerikaanse collega’s in hoofdstad Brasilia.

Een van de meest in het oog springende agendapunten op deze top is de oprichting van een eigen bank, als tegenhanger van de Wereldbank en als reactie op de halsstarrige weigering  van het IMF om BRICS landen meer macht toe te kennen in haar structuren.

Groei en sociale welvaart

Het overkoepelende thema van de top is sociale inclusie en duurzame ontwikkeling.
Verschillende landen kampen met het typische BRICS-syndroom dat snelle groei weer nieuwe problemen oproept,  sociale protesten wakker maakt en op ecologische grenzen stoot. Welk antwoord de landen willen geven op de uitdagingen voor de toekomst, is volop onderwerp van discussie in de landen zelf.

De crisis die Brazilië vandaag doormaakt, is een crisis van de groei.


Celso Marcondes, directeur van het Instituto Lula, verwoordt de dilemma’s voor Brazilië. Het proces dat Brazilië vandaag doormaakt, is een crisis van de groei, aldus Marcondes. Een groei die te snel is gegaan en vandaag nieuwe behoeftes aan de oppervlakte brengt.

Is China een voorbeeld voor Brazilië? Of een te duchten concurrent? Volgens Marcondes heeft de te volgen weg te maken met maatschappelijke keuzes. Brazilië heeft gekozen voor democratie en inspraak, en dat gaat trager. ‘Als alleen de rijken beter worden van de economische groei, heeft die groei geen zin,’ vindt Marcondes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.