Brazilië en Duitsland lopen op kop in klimaatstrijd

Brazilië en Duitsland, elk de grootste nationale economie van hun continent, nemen het voortouw in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze doen dat met vooruitstrevend beleid en door bilaterale relaties aan te knopen.

Lou Gold / Flickr (CC by-nc 2.0)

Tegen 2030 wil Brazilië 12 miljoen hectare bosland herstellen en opnieuw bebossen.

Tijdens een bezoek van de Duitse kanselier Angela Merkel aan de Braziliaanse hoofdstad Brasilia in augustus, beloofden de twee landen samen te werken opdat de klimaattop in Parijs (COP21) in december zou slagen.

Het akkoord tussen Merkel en Dilma Rousseff, de Braziliaanse president, is een nieuw en opkomend model van internationale samenwerking.

Positief maar schuchter

‘Internationale samenwerking rond het klimaat moet op verschillende niveaus gebeuren. Kleinere groepen van landen die sneller en verder willen gaan dan de grote VN-klimaatconferenties, kunnen onderling afspraken maken’, verklaart Jennifer Morgan, directeur van het klimaatprogramma bij het World Resources Institute (WRI).

 ‘Veel van de inhoud van dit bilaterale akkoord is positief, maar we zouden het eerder schuchter noemen’

‘In bilaterale relaties kunnen de troeven van individuele landen centraal staan. Zo hechten Brazilië en Duitsland veel belang aan hun bossen, en hebben ze allebei een enorm potentieel voor hernieuwbare energie’, aldus Morgan.

Er klinkt ook kritiek over de reikwijdte van klimaatinspanningen. ‘Veel van de inhoud van dit bilaterale akkoord is positief, maar we zouden het eerder schuchter noemen’, stelt Mark Lutes, expert klimaatbeleid bij WWF in Brazilië.

Experts betreuren ook dat Brazilië zijn nationale klimaatplan in de aanloop naar Parijs nog niet uit de doeken heeft gedaan.

Nulontbossing

Een van de belangrijkste engagementen in de gezamenlijke verklaring van Brazilië en Duitsland, is de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius houden. De twee landen hebben een groot potentieel voor hernieuwbare energie en hebben al grote vooruitgang geboekt op dat vlak.

‘Brazilië heeft de ontbossing sterk doen dalen en is erin geslaagd om delen van het Amazonegebied te beschermen.’

Tegen 2030 wil Brazilië 12 miljoen hectare bosland herstellen en opnieuw bebossen. Ook wil het de ontbossing tot nul terugbrengen. Momenteel heeft het land de ontbossing in zijn Amazonewoud met 82 procent verminderd sinds 2004.

Volgens een studie van het Earth Innovation Institute in California uit 2014, heeft het Latijns-Amerikaanse land deze opmerkelijke vooruitgang geboekt dankzij publiek beleid, systemen voor monitoring en maatregelen voor de veeteelt- en sojasector.

‘Brazilië heeft de ontbossing sterk doen dalen en is erin geslaagd om delen van het Amazonegebied te beschermen. Zijn engagement om 12 miljoen hectare bos te herstellen tegen 2030 zal ook helpen om de uitstoot terug te dringen en economische kansen te scheppen’, gelooft Nigel Sizer, directeur van het bossenprogramma bij WRI.

Energiewende

Ook Duitsland heeft belangrijke stappen gezet tegen de klimaatverandering. Onder de vlag “Energiewende” wil het volledig afstappen van steenkool en andere niet-hernieuwbare energiebronnen. Tegen 2025 moet 40 tot 45 procent van de in Duitsland opgewekte energie hernieuwbaar zijn. Vandaag is dat 27 procent.

J.-H. Janßen / wikimedia (CC by-sa 2.0)

Onder de vlag “Energiewende” wil Duitsland volledig afstappen van steenkool en andere niet-hernieuwbare energiebronnen.

Zowel Brazilië als Duitsland willen van COP21 een succes maken. De Duitse ambitie om de uitstoot te verminderen, ligt bijvoorbeeld hoger dan die van de Europese Unie.

Brazilië is voorlopig een van de eerste grote groeilanden die een ambitieuze langetermijndoelstelling zoals “nuluitstoot” of 100 procent hernieuwbare energie zien zitten. Lutes van WWF hoopt dat dit standpunt een precedent schept voor andere grote landen, en kan worden opgenomen in het akkoord van Parijs.

‘Deze doelstellingen zijn nodig, maar wel tegen 2050 en niet pas tegen het eind van deze eeuw’, legt hij uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.