Buitenlandse donoren bevriezen miljoenen voor Tanzania

Na beschuldigingen van corruptie hebben buitenlandse donoren de geldstroom voor belangrijke infrastructuurwerken in Tanzania on hold gezet. Sommige analisten vrezen nu ook voor andere ontwikkelingsprojecten. Anderen vinden dat Tanzania klaar is voor een nieuw tijdperk, een van onafhankelijkheid van buitenlands geld.

  • Iain Cameron (CC BY SA 2.0) Ingang van de aardgascentrale van SongaSonga in Tanzania. Volgens verschillende lokale analisten bezit Tanzania voldoende aardgasreserves om de economische ontwikkeling van het land aan te zwengelen. Iain Cameron (CC BY SA 2.0)

De donoren, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en de Wereldbank, houden 449 miljoen van de beloofde 558 miljoen dollar in, en dat in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar corruptie in de energiesector.

Overheidsambtenaren worden ervan beschuldigd voor 122 miljoen dollar aan controversiële betalingen in een dubieuze deal binnen de energiesector goedgekeurd te hebben.

In november vorig jaar werden hiervoor een hoge ambtenaren ontslagen, waaronder de procureur-generaal van het land en de minister van Energie.

In december volgde het ontslag van Anna Tibaijuka, minister van ontwikkelingszaken, in de hoop het vertrouwen van de donoren opnieuw te winnen.

Havens en energiecentrales

‘Verschillende infrastructuurontwikkelingsprojecten die afhankelijk zijn van de financiering door donoren zullen hieronder lijden”, zegt Benson Bana van de universiteit van Dar es Salaam. “Donoren willen zien dat hun geld juist gespendeerd wordt; de overheid moet beter leren om erop toe te zien dat publiek geld goed beheerd wordt.’

De tweede grootste economie in Oost-Afrika, na Kenia, implementeert momenteel verschillende infrastructuur- en energieprojecten waarvoor donorgeld vereist is. Zo wordt er voorzien in de aanleg van havens, wegen en energiecentrales, ter waarde van  een totaal van 25,2 miljard dollar.

Tanzania is een van de grootste ontvangers van donorgeld in Afrika ten zuiden van de Sahara.  De ontvangen steun is goed voor 20 tot 30 procent van het volledige budget. De bevriezing van de huidige gelden betekent dan ook een klap voor de economie van het land.

Economische bloei

Critici vinden het niet verstandig dat de overheid nog steeds zo afhankelijk is van buitenlandse hulp, en dat na meer dan 50 jaar van politieke onafhankelijkheid.

‘Voor een land zoals het onze is het niet gezond om voor ontwikkelingsprojecten nog steeds afhankelijk te zijn voor van buitenlandse donoren’, zegt econoom Humphrey Moshi.

Politieke waarnemers zeggen dat het onvermogen van de regering om de corruptie in de energiesector grondig aan te pakken een slecht precedent is. Het land staat immers klaar om economisch te bloeien na de ontdekking van belangrijke natuurlijke hulpbronnen, met name gas.

Volgens verschillende lokale analisten bezit Tanzania voldoende aardgasreserves om de economische ontwikkeling van het land aan te zwengelen en niet meer afhankelijk te zijn van buitenlandse hulp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.