Burundese media onder vuur

De Burundese president Pierre Nkurunziza, die ternauwernood zijn afzetting door een staatsgreep heeft vermeden, snoert de media die verslag uitbrengen over de dagelijkse situatie de mond. De president tweet zelf over de toestand in zijn land: ‘De situatie is onder controle’.

  • Globovisión (CC BY-NC 2.0) 'De media aanvallen is nooit een oplossing, zeker niet op een moment waarop burgers moeten weten wat er aan de hand is en leiders zouden moeten luisteren naar wat hun volk te zeggen heeft.' Globovisión (CC BY-NC 2.0)

Nkurunziza woonde een vergadering van Oost-Afrikaanse leiders bij in Tanzania, toen hij vernam dat honderden Burundezen in de straten juichten om zijn afzetting en duizenden burgers op de vlucht sloegen.

Bij zijn terugkeer wist hij snel te hergroeperen: hij stuurde de ministers van defensie en buitenlandse zaken de laan uit en uitte kritiek op de media.

Nieuwscentra monddood

Volgens een persbericht van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) werden in de afgelopen dagen ‘vijf radiostations aangevallen tijdens het geweld in de poging tot staatsgreep, en werd minstens een krant bedreigd waardoor die stopte met publiceren’.

‘Wij roepen de autoriteiten en de burgers van Burundi op om de rol van journalisten en de media te respecteren.’

‘Wij roepen de autoriteiten en de burgers van Burundi op om de rol van journalisten en de media te respecteren tijdens deze periode van onzekerheid, waarin een consistente doorstroom van informatie juist ontzettend belangrijk is’, zei Sue Valentine van CPJ Afrika. ‘De media aanvallen is nooit een oplossing, zeker niet op een moment waarop burgers moeten weten wat er aan de hand is en leiders zouden moeten luisteren naar wat hun volk te zeggen heeft.’

De vijf radiostations die vorige week donderdag werden aangevallen zijn momenteel nog steeds niet actief. In Burundi is de radio de eerste en belangrijkste bron van informatie. Slechts 1,3 procent van de bevolking heeft toegang tot het internet (cijfers van 2013).

Verkiezingen

Nkurunziza heeft onder binnen- en buitenlandse druk de verkiezingen met een week uitgesteld tot 5 juni. Burgers protesteren tegen een mogelijke derde termijn van de huidige president. Nkurunziza, een voormalige rebellenleider van de Hutu-meerderheid, bedankte zijn aanhangers voor het breken van de poging tot staatsgreep. Hij waarschuwde de demonstranten en vroeg om de protesten te staken wanneer hij meedingt naar een hernieuwing van zijn presidentschap.

Nkurunziza, die gebruik maakt van Twitter, stuurde afgelopen week de volgende tweet: ‘Ik vraag alle Burundezen om kalm te blijven. De situatie is onder controle.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.