Chemicaliën Deepwater Horizon blijven in het milieu hangen

De oplosmiddelen die door oliebedrijf BP gebruikt zijn om olie op te lossen na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010, blijken hardnekkiger dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat ze nog steeds aanwezig zijn in de Golf van Mexico.

  • CC Sky Truth De oplosmiddelen die door oliebedrijf BP gebruikt zijn om olie op te lossen na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010, blijken hardnekkiger dan gedacht. CC Sky Truth

Bij de ramp kwam naar schatting 794 miljoen liter olie in het water terecht. In een poging om te vermijden dat die olie op de kust terecht kwam, sproeide BP 6,9 miljoen liter oplosmiddelen op de olie. Onder meer van het oplosmiddel DOSS, dat de vorming van grote olievlekken verhindert, werd aangenomen dat het snel zou afbreken in het milieu.

Maar onderzoek van het Haverford College en Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) komt tot een heel andere vaststelling: vier jaar na de ramp is DOSS nog steeds aanwezig in het milieu, vaak in verbindingen met olie. “We stelden vast dat DOSS persistent is in variabele hoeveelheden in de diepzeekoralen een half jaar na de ramp en en op de kusten van de Golf 26 en 45 maanden na het lek”, zegt Helen White, hoogleraar Chemie aan het Haverford College. “De studie toont aan dat het oplosmiddel, waarvan gedacht werd dat het snel zou afbreken, verbonden blijft met de olie en tot vier jaar in het milieu kan blijven.”

Onverwacht

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de middelen op grote diepte traag afbreken, en dat hadden de onderzoekers wel verwacht. “De diepzee is koud en donker, en daar gebeurt de afbraak erg traag”, zegt medeauteur Elizabeth Kujawinski. “Maar deze bevindingen zijn interessant omdat ook het zand op de stranden nog sporen van DOSS vertoont. Dat is onverwacht.”

De wetenschappers kunnen niet zeggen wat de gevolgen voor het milieu en de omwonenden zijn. “Dat is erg moeilijk te zeggen, omdat we niet weten hoe giftig de stof is. Het milieuagentschap EPA heeft de giftige concentraties vastgesteld in water, maar de giftigheid van DOSS in andere omgevingen, zoals sediment of zand is niet bekend”, zegt White.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.