Chileense regio Aysén wordt "levensreservaat"

De inwoners van het Chileense deel van Patagonië willen van de regio Aysén een “levensreservaat” maken. Duurzame ontwikkeling moet er centraal staan.

  • Vincent Huang (CC BY 2.0) Grote delen van Aysén zijn beschermd, onder meer het Biosfeerreservaat Laguna de San Rafael. Vincent Huang (CC BY 2.0)

Aysén Reserva de Vida heet het project. De inwoners van de regio willen een ander, duurzamer ontwikkelingsmodel, zegt activist Peter Hartmann, de geestelijke vader van het concept.

Aysén Reserva de Vida realiseerde onder meer drie projecten voor duurzaam toerisme. “We helpen de gemeenschappen bij de zorg voor hun eigen grondgebied maar ook bij de ontwikkeling van gemeenschapstoerisme”, zegt Hartmann. “Daaruit groeide een school voor toeristische gidsen die nu actief is.”

Coöperatie voor zonne-energie

Andere projecten hebben te maken met duurzame visvangst, afvalinzameling en heel vaak de ambachtelijke productie met lokale middelen. Een coöperatie voor zonne-energie krijgt steeds meer leden.

Aysén Reserva de Vida is tegelijk een keurmerk voor andere initiatieven die gebruik maken van duurzame producten of processen. Dat verhoogt hun aantrekkelijkheid voor lokale consumenten en bezoekers.

“Veel mensen zeggen dat we de regio willen afsluiten maar we willen net de kwaliteiten van de regio gebruiken, dat is beter dan de megaprojecten van de geglobaliseerde wereld die die kwaliteiten willen kapotmaken”, zegt Hartmann.

HidroAysén

Het bekendste van die megaprojecten was HidroAysén, een controversiële waterkrachtcentrale in de regio. In juni blies de Chileense regering de plannen af. De inwoners opteren nu voor kleinschalige waterkrachtprojecten, wind- en zonne-energie en geothermische energie.

Aysén is “een van de weinige regio’s die nog de kans hebben om een ander ontwikkelingsmodel uit te werken”, zegt ontwerpster Claudia Torres, lid van de Burgercoalitie voor het Levensreservaat Aysén.

“Het model dat we uitwerken, versterkt de lokale economische ontwikkeling, op lokale schaal, niet met opgelegde modellen maar op democratische, coöperatieve, duurzame wijze”, zegt ze. “Het uitgangspunt is dat we hier maar tijdelijk zijn en dat we moeten teruggeven wat we genomen hebben.”

Patagonië

Het koude Aysén is een van de dunst bevolkte gebieden van Chili. Er wonen amper 100.000 mensen. 10 procent leeft in armoede, 4 procent in extreme armoede.

Tegelijk beschikt de regio met haar vele meren, gletsjers en fjorden over een grote biodiversiteit. Grote delen zijn beschermd, onder meer het Biosfeerreservaat Laguna de San Rafael.

Aysén is de kern van het Chileense deel van Patagonië. Patagonië is een 1000 vierkante kilometer groot gebied in de zuidelijke punt van Zuid-Amerika; een kwart van dat gebied ligt in Chili, de rest in Argentinië.

In mei stelde de regering van de socialistische president Michelle Bachelet een plan op voor de afgelegen regio’s. Daarin erkent ze de grote verschillen van deze zones ten opzichte van de rest van het land.

Het is belangrijk “in toerisme te investeren, de lokale economie te versterken en de lokale gebruiken te ontwikkelen en bekend te maken”, zegt Eduardo Montti, minister van Sociale Ontwikkeling in de regioregering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.