Chili koppelt twee grootste elektriciteitsnetten

Op het uitgestrekte en smalle Chileense grondgebied zijn twee grote elektriciteitsnetten actief. Het SING, goed voor een kwart van de nationale productiecapaciteit, gaat van het uiterste noorden van het land tot de noordelijke havenstad Antofagasta. Het SIC, het grootste net, gaat van Taltal in het noorden tot het eiland Chiloé in het zuiden. Beide netten worden nu gekoppeld.

  • ihougaard (CC BY-NC-ND 2.0) De koppeling moet de efficiëntie, duurzaamheid en bedrijfszekerheid van de stroomvoorziening verhogen. En de kostprijs doen dalen. ihougaard (CC BY-NC-ND 2.0)
  • IFC Infrastructure (CC BY-NC 2.0) President Michelle Bachelet beloofde vorig jaar, bij het begin van haar tweede ambtstermijn, meer niet-conventionele energie. IFC Infrastructure (CC BY-NC 2.0)

De koppeling van beide netten, samen goed voor meer dan 3000 kilometer leidingen, zal een investering vormen van bijna 1 miljard euro. De Franse groep GDF Suez bouwt daartoe een 580 kilometer lange leiding, in het noorden van het land, van Antofagasta (SING) naar Copiapó (SIC). Tegen 2017 moet alles klaar zijn.

Diversifiëren

‘Het volstaat niet onze stroomcapaciteit uit te breiden, we moeten ook de transmissie verbeteren’, zegt de Chileense minister van Energie Máximo Pacheco. ‘Als we een ontwikkeld land willen zijn, moeten we de elektriciteitsproductie diversifiëren en de transmissie verstevigen.’

De Chileense stroom wordt vandaag gemaakt door thermische centrales (63 procent), waterkrachtcentrales (34 procent) en niet-conventionele hernieuwbare bronnen (3 procent).

Het land voert 97 procent van de brandstof in die het voor zijn stroomproductie nodig heeft.

Duur

Daardoor is de productieprijs per megawattuur voor de industrie een van de hoogste van Latijns-Amerika. De kostprijs bedraagt meer dan 134 euro, in de regio zijn alleen de Dominicaanse Republiek, Brazilië en El Salvador duurder.

‘Chili heeft een van de hoogste kostprijzen voor elektriciteit van Latijns-Amerika.’

‘Chili heeft een van de hoogste kostprijzen voor elektriciteit van Latijns-Amerika’, zegt Pacheco.

‘De elektriciteitsrekeningen gingen de laatste vijf jaar met 30 procent omhoog. Dat heeft grote gevolgen voor onze gezinnen en de competitiviteit van onze bedrijven.’

Het plan voor de koppeling van de twee netten is al enkele tientallen jaren oud. Het werd telkens uitgesteld om technische en administratieve redenen.

Goedkoper

De koppeling moet de efficiëntie, duurzaamheid en bedrijfszekerheid van de stroomvoorziening verhogen. En de kostprijs doen dalen. Volgens de Nationale Energiecommissie zal dit de economie van het land bijna 1 miljard euro opleveren. ‘Dat komt overeen met de bouw van ongeveer 35.000 sociale woningen’, zegt de minister.

In de regio Norte Grande zal de elektriciteitsprijs 12 euro goedkoper worden, in de regio Centro Sur bijna 3 euro goedkoper. Voor de industrie verwacht men een daling met 15 euro per megawattuur in Norte Grande en 8 euro in Centro Sur.

IFC Infrastructure (CC BY-NC.0)

President Michelle Bachelet beloofde vorig jaar, bij het begin van haar tweede ambtstermijn, meer niet-conventionele energie.

Meer schone energie

De koppeling is niet alleen economisch interessant. Even belangrijk is dat de schone energie, die overvloedig aanwezig is in het noorden, nu ook het centrum en zuiden van het land kan bereiken. Ook milieuorganisaties zijn daarom opgetogen.

Het noorden heeft overdag energie te veel en het centrum heeft ‘s nachts een overschot.

Voor Manuel Baquedano, directeur van het Instituut voor Politieke Ecologie, is dit ‘een van de belangrijkste projecten van het land’ omdat het een flexibeler en dus goedkoper energiebeheer mogelijk maakt.

Het noorden heeft overdag energie te veel door het enorme potentieel van zonne-energie in de Atacamawoestijn, en het centrum heeft ‘s nachts energie te veel door het potentieel van de waterkrachtcentrales. ‘Beide systemen kunnen aan elkaar leveren. Dat brengt meer stabiliteit. En het geeft ook de niet-conventionele hernieuwbare bronnen meer mogelijkheden omdat die reservecapaciteit nodig hebben.’

Baquedano spreekt van een ‘sleutelproject omdat het probleem van Chili niet de productie van elektriciteit is maar de transmissie.’

Twintig procent schone energie

President Michelle Bachelet beloofde vorig jaar, bij het begin van haar tweede ambtstermijn, meer niet-conventionele energie. Tegen 2025 moeten deze hernieuwbare bronnen 20 procent van de nationale elektriciteitsproductie voor hun rekening nemen.

De verdere ontwikkeling van de transmissie ‘zal een centrale rol spelen in het halen van die doelstelling omdat een gecoördineerd gebruik van de transmissiecorridors de kostprijs verlaagt’, zegt minister Pacheco.

‘We zien nu een boom van wind- en zonneprojecten in het noorden maar in het zuiden blijft het aantal waterkrachtprojecten toenemen, terwijl de Chilenen die megaprojecten niet meer ziet zitten’, zegt Baquedano.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.