China investeert 500 miljard in snelle treinen

China investeert in de volgende vijf jaar 3500 miljard yuan (479 miljard euro) in hogesnelheidslijnen. Het land wil zo in sneltempo 30.000 kilometer hogesnelheidslijnen tussen alle grote steden aanleggen.

  • 艾文 Wisse CC BY-NC-ND 2.0 艾文 Wisse CC BY-NC-ND 2.0

In een nieuw transportplan, dat de Chinese overheid vorige week publiceerde, krijgen de hogesnelheidslijnen hoge prioriteit. ‘Tegen 2020 moet 80 procent van de grote steden in China verbonden zijn met hogesnelheidslijnen’, zegt viceminister van Transport Yang Yudong.

124.000 kilometer

China werkt al jaren hard aan de uitbouw van het treinnet. Tussen 2011 en 2015 bouwde het land al 30.000 kilometer aan nieuwe treinsporen, waardoor het hele spoornet nu zo’n 124.000 kilometer beslaat.

Daarvan is 20.000 kilometer geschikt voor hogesnelheidstreinen.

China bezit daarmee nu al 65 percent van het wereldwijde totaal aan hogesnelheidslijnen, maar het land wil daar nog een schepje bovenop doen: tegen eind 2025 wil het in totaal 38.000 kilometer aan hogesnelheidslijnen hebben.

Ontwikkeling voor heel het land

Yang erkent dat het een uitdaging wordt om die lijnen overal rendabel te maken, met name in de minder ontwikkelde delen van het land.

‘Maar hogesnelheidslijnen aanleggen in minder ontwikkelde gebieden gaat niet enkel om investeringen terugwinnen’, zegt hij in de krant ChinaDaily. ‘Het is een onderdeel van een groot project om de hele regio te vernieuwen en de economie aan te jagen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.