China verbiedt import van bewerkt ivoor

De Chinese overheid heeft een verbod uitgevaardigd op de import van bewerkte ivoorproducten, een belangrijk signaal in de strijd tegen de illegale handel.

  • Lin Mei (CC BY 2.0) Een ivoren sculptuur in het Suzhou museum in Jiangsu, China. Lin Mei (CC BY 2.0)

Het Chinese ministerie voor Bosbeheer kondigde het verbod, dat voorlopig een jaar effectief zal zijn, aan op zijn website. Het geldt enkel voor ivoorproducten van na 1975, het jaar waarop de Overeenkomst inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) van kracht werd.

‘Deze actie toont het Chinese engagement om de illegale ivoorhandel aan te pakken en de Afrikaanse olifant te beschermen’, zegt Meng Xianlin, directeur-generaal van het Chinese Bureau voor de Import en Export van Bedreigde Soorten in de krant China Daily. ‘De termijn van een jaar laat ons toe om het effect hiervan op de olifanten te beoordelen’.

Kritiek

China is de grootste eindbestemming voor ivoor ter wereld.

China kreeg veel kritiek omdat het land de grootste eindbestemming voor ivoor ter wereld is. Tussen 2010 en 2013 alleen al werden in Afrika honderdduizend olifanten gedood door stropers.

Milieuverenigingen zijn dan ook blij met het nieuws, maar wijzen er op dat China voorbijgaat aan de echte kern van het probleem: de grote interne ivoorhandel. Door die bloeiende handel blijft ivoor maatschappelijk aanvaard en blijft het moeilijk voor politiediensten om producten uit stroperij op te sporen zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.