China bouwt gigantisch pandareservaat

China is van plan een pandareservaat aan te leggen dat zich uitstrekt over drie provincies. Panda’s die nu van elkaar gescheiden leven, kunnen zich dan mengen, wat goed is voor de genetische diversiteit.

  • Mat Hampson CC BY-SA 2.0 Mat Hampson CC BY-SA 2.0

Panda’s die nu geïsoleerd leven op zes bergen in Gansu, Shaanxi en Sichuan worden via het park met elkaar verbonden, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het beoogde park krijgt een omvang van ongeveer drie maal het Amerikaanse Yellowstone Park, ruim 27.000 vierkante kilometer. Het moet de panda’s in de huidige reservaten beschermen, en zo’n 8.000 andere bedreigde plant- en diersoorten.

Voor de aanleg van het pandareservaat moeten 170.000 mensen in Sichuan verhuizen.

Voor de aanleg van het park moeten 170.000 mensen in Sichuan verhuizen, zegt de overheid.

Die stelt dat er nieuwe huizen komen voor de mensen die moeten verhuizen, en dat het park daarnaast nieuwe werkgelegenheid biedt.

‘Ze kunnen bijvoorbeeld aan de slag als gids voor toeristen of meebouwen aan de infrastructuur, zodat mens en natuur er allebei van profiteren’, zegt Hou Rong, directeur van de Chengdu Panda Base, een onderzoekscentrum.

Bamboeroof

Mensen leven al generaties lang in pandareservaten, waar ze bamboe rooien en vee laten grazen. Deze activiteiten ontwrichten het leefgebied van de panda’s.

Mensen leven al generaties lang in pandareservaten, waar ze bamboe rooien en vee laten grazen.

Het nieuwe nationale park kampt met aanzienlijke uitdagingen, zegt Hou. ‘We zijn in de jaren negentig begonnen met fokprogramma’s, omdat het aantal panda’s in de jaren tachtig dramatisch gedaald was. Dat kwam deels door een periodieke, natuurlijke afsterving van bamboe.’

Wetenschappers maken zich ook zorgen over inteelt onder de panda’s. Om de genetische diversiteit te versterken, werden in 2003 zeven panda’s in de natuur losgelaten, maar twee daarvan gingen dood.

De dieren in gevangenschap houden is echter het laatste wat Heng Yi, directeur van het Conservation and Research Center for the Giant Panda, wil. ‘Het doel van de fokkerij is om de dieren uiteindelijk in de bamboebossen los te laten, zodat ze kunnen paren met hun wilde soortgenoten.’

Er zouden momenteel, dankzij de beschermingsmaatregelen, ruim 1800 panda’s in het wild leven. Dat is 17 procent meer dan tien jaar geleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.