Chinese spoorweg verkort afstand van Zambia tot oceaan

Een nieuwe Chinese spoorweg zal de afstand van Zambia tot de Indische Oceaan flink verkorten. Het project kost 2,3 miljard dollar.

  • Richard Stupart CC BY 2.0 Richard Stupart CC BY 2.0

Het Chinese staatsbedrijf China Railway Construction Corporation kreeg van de Zambiaanse overheid de opdracht toegewezen om een bijna 400 kilometer lange spoorweg voor passagiers- en vrachtverkeer aan te leggen.

Die zal over vier jaar Kapiri M’poshi, het spoorwegknooppunt in het centrum van het land, verbinden met Chipata, aan de grens met Malawi.

Via Malawi naar Mozambique

In Chipata zal de spoorweg aansluiten op de bestaande lijn naar Lilongwe in Malawi en de havenstad Nacala in Mozambique. De afstand tot de Indische Oceaan wordt zo een stuk korter voor Zambia.

Van Kapiri M’poshi naar Nacala zullen treinen slechts 1500 kilometer moeten rijden, in plaats van 1860 kilometer via de Tazara, de spoorweg van Kapiri M’poshi naar de Tanzaniaanse havenstad Dar es Salaam.

De Tazara is momenteel een levenslijn voor Zambia. Via deze lijn naar de oceaan in Tanzania exporteert Zambia koper, kobalt en andere mineralen.

De Tazara, die in de jaren zeventig werd aangelegd, is eveneens door China gefinancierd, op dat moment de grootste Chinese investering voor ontwikkelingssamenwerking, een project met een zeer grote symbolische waarde.

De Tazara is momenteel een levenslijn voor Zambia. Via deze lijn naar de oceaan in Tanzania exporteert Zambia koper, kobalt en andere mineralen.

De spoorlijn is ook belangrijk voor Aziatische import naar Zambia, Congo, Malawi, Burundi en Rwanda. De laatste jaren kent de Tazara zware financiële problemen.

De nieuwe spoorweg maakt deel uit van het plan dat China vorig jaar aankondigde om 60 miljard dollar in Afrikaanse ontwikkelingssamenwerking te investeren.

China financiert nog andere grote spoorprojecten in Afrika, onder meer in Ethiopië goed voor 3,4 miljard dollar en Kenia goed voor 13,8 miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.