Chinezen het meest optimistisch over economie

Zes jaar na de economische crisis zijn de Chinezen het meest tevreden met hun nationale economie. Grieken, Spanjaarden en Italianen zijn het minst tevreden over de economische prestaties van hun land, blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse Pew Research.

  • Ming Xia (CC BY-NC-SA 2.0) Het meest positief over de nationale economie zijn de Chinezen (89 procent), Vietnamezen (87 procent) en de Duitsers (85 procent). Ming Xia (CC BY-NC-SA 2.0)

Pew peilde tussen 17 maart en 5 juni de stemming in 44 landen. Een gemiddelde van 60 procent van de bevolking vindt dat zijn of haar land economisch slecht presteert. In ontwikkelde economieën is dat 64 procent en in opkomende economieën 59 procent.

Mensen maken zich het meest zorgen over stijgende prijzen en gebrek aan werk.

Duitsers

Het meest positief over de nationale economie zijn de Chinezen (89 procent), Vietnamezen (87 procent) en de Duitsers (85 procent). In een aantal landen is de stemming het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. In 2013 vond slechts 15 procent van de Britten en 17 procent van de Pakistanen dat hun economie het goed deed. De Britten scoren nu 43 procent en de Pakistanen 37.

Andere landen waar de stemming verbeterd is, zijn Oeganda, Israël, Indonesië, Zuid-Korea, Rusland, Chili en Duitsland.

Stijgende prijzen

Zesenveertig procent van de geënquêteerden verwacht dat hun economie het het komende jaar beter zal doen. Het meest negatief zijn de Japanners. Slechts 15 procent denkt dat de economie van het land er volgend jaar beter voor staat. In 2013 was dat nog 40 procent.

Mensen maken zich het meest zorgen over stijgende prijzen en gebrek aan werk (allebei 77 procent). Zestig procent zegt dat de kloof tussen arm en rijk in hun land een groot probleem is en 59 procent maakt zich zorgen over de staatsschuld.

Van de Europese landen werden alleen Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Rusland, Polen, Oekraïne en Turkije opgenomen in het onderzoek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.