CO2-uitstoot Brazilië stijgt door ontbossing

De CO2-uitstoot in Brazilië is vorig jaar met 7,8 procent gestegen, na een jarenlange daling. Dat blijkt uit cijfers die het Braziliaanse Klimaatobservatorium gisteren heeft gepubliceerd. Ontbossing en gebruik van fossiele brandstoffen zijn belangrijke oorzaken.

  • Sottovia (CC BY-NC-SA 2.0) De totale Braziliaanse uitstoot bedroeg vorig jaar 1,56 miljoen ton CO2. Sottovia (CC BY-NC-SA 2.0)

Het is de eerste toename van de uitstoot in Brazilië sinds 2008. De totale Braziliaanse uitstoot bedroeg vorig jaar 1,56 miljoen ton CO2. Dat is nog altijd veel minder dan de piek van 2,86 miljoen ton die in 2004 werd bereikt. In dat jaar lanceerde de Braziliaanse overheid een ambitieus plan om het ontbossingsprobleem aan te pakken. Er werd onder meer een half miljoen vierkante kilometer natuurgebied ingesteld en de controle op het kappen van hout werd verbeterd.

In de afgelopen vijftien maanden nam de ontbossing opnieuw toe.

Volgens onderzoeksbureau Imazon is de ontbossing tussen 2004 en 2008 met ongeveer 80 procent afgenomen, van 27.000 vierkante kilometer tot 4.600 vierkante kilometer. In de afgelopen vijftien maanden nam de ontbossing echter opnieuw toe.

Verandering van landgebruik was in 2013 de grootste bron van emissies, goed voor 35 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. De energiesector droeg voor 30 procent bij, de landbouwproductie voor 27 procent , industriële activiteiten voor 5,5 procent en de afvalindustrie voor 3,1 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.