Congo gebruikt mini-vaccins tegen gele koorts

Omdat het dodelijke gele-koortsvirus zich snel verspreidt over de Democratische Republiek Congo en er een wereldwijd tekort is aan vaccins, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om kleinere dosissen te gebruiken.

  • Sanofi Pasteur / Patrick Boulen (CC BY-NC-ND) Een laborant fabriceert en vaccin tegen gele koorts. Sanofi Pasteur / Patrick Boulen (CC BY-NC-ND)

‘Er is een wereldwijd tekort en het duurt relatief lang om zulke vaccins te produceren. Volgens mij zijn er maar vijf plaatsen waar het vaccin wordt gemaakt’, zegt expert Heather Kerr van Save the Children.

‘Studies bij volwassenen tonen aan dat een vijfde van de normale dosis minstens 12 maanden immuun maakt tegen gele koorts, en mogelijk veel langer’, verklaart WHO-woordvoerder Tarik Jašarević. Wie met een volledige dosis is ingeënt, blijft levenslang beschermd, stelt de WHO, die recentelijk de aanbeveling voor mensen die al gevaccineerd zijn, heeft bijgesteld.

Levenslang

De nieuwe aanbeveling dateert van 11 juli 2016 en heeft betrekking op wie een vaccinatiebewijs nodig heeft voor bepaalde reizen. ‘De levenslange geldigheid van deze certificaten is automatisch van kracht voor alle vaccinaties die na 11 juli 2016 zijn toegediend, maar ook voor alle eerder toegediende vaccins’, bevestigt Jašarević.

De nieuwe maatregelen zullen hopelijk meer dosissen beschikbaar maken voor massale vaccinatiecampagnes zoals de campagne die de Congolese regering vorige week is gestart in Kinshasa.

Als landendirecteur in de DR Congo voor de ngo Save the Children, helpt Heather Kerr het Congolese ministerie van Volksgezondheid bij deze vaccinatiecampagne.

‘Er zijn op heden 74 bevestigde gevallen in DR Congo, met 16 doden tot gevolg’, legt ze uit. Dat betekent dat meer dan een vijfde van de mensen die gele koorts opliepen, eraan gestorven zijn. Het aantal verdachte gevallen in Congo en Angola ligt veel hoger.

10 miljoen inwoners

‘Natuurlijk zijn we bezorgd om een grote stad zoals Kinshasa. We weten niet hoeveel mensen er wonen maar schatten ongeveer 10 miljoen’, aldus Kerr. ‘De huidige campagne wil in 10 dagen tijd 420.000 mensen bereiken in de Congolese hoofdstad.’

‘Omdat zo’n gedeeltelijke dosis slechts bescherming geeft voor een jaar, zal er een nieuwe vaccinatieronde nodig zijn.’

‘De regeringen hebben beslist om in Kinshasa een vijfde van de normale dosis toe te dienen’, bevestigt ze. ‘Omdat zo’n gedeeltelijke dosis slechts bescherming geeft voor een jaar, zal er een nieuwe vaccinatieronde nodig zijn. Hopelijk zijn er tegen die tijd wereldwijd meer vaccins beschikbaar.’

Volgens Kerr geeft gele koorts in het beginstadium nauwelijks symptomen, of symptomen als koorts, misselijkheid en diarree - die gemakkelijk met malaria worden verward. Pas daarna treden er zwaardere symptomen op, zoals bloedingen, en kunnen organen het laten afweten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.