Cubaanse kerken zetten deur op een kier voor homoparen

Christelijke religieuzen hebben in Cuba deze week meer dan dertig homoparen gezegend. Dat gebeurde in de aanloop naar de Internationale Dag tegen Homofobie.

  • Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0) Christelijke holebigroepen vragen nu de erkenning van homoparen, met de mogelijkheid tot adoptie of kunstmatige inseminatie. Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0)

Tijdens een oecumenische dienst in de hoofdstad Havana zegenden protestantse pastors de aanwezige homoparen. Ook Roger LaRade, een dissidente katholieke priester uit Canada, was aanwezig.

De zegening paste in de Cubaanse Dagen tegen Homofobie en Transfobie, die op 5 mei begonnen en zondag, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, eindigen.

Progressieve christenen

‘Ook het geloof kan een plaats zijn waar holebi’s erkenning krijgen van hun rechten.’

Progressieve christenen op Cuba ijveren sinds kort publiekelijk voor de erkenning van homoparen, zowel door de kerkelijke als door de burgerlijke overheid.

‘Ook het geloof kan een plaats zijn waar holebi’s erkenning krijgen van hun rechten’, zegt theologe Elaine Saralegui, drijvende kracht achter de beginnende christelijke beweging voor seksuele diversiteit in Cuba.

In de stad Matanzas startte ze vorig jaar het project Abriendo brechas de colores op, dat homofobie in kerkelijke milieus wil bestrijden, onder meer via wekelijkse debatbijeenkomsten. Sinds 2012 is in een protestantse kerk in dezelfde stad al een zelfhulpgroep voor holebi’s actief op initiatief van zijn pastors.

Eerste doelstelling gehaald

‘In het begin wisten we niet goed wat we moesten doen’, zegt Saralegui, die zelf met een andere protestantse vrouw samenwoont. ‘Tijdens bijeenkomsten vertelden we alleen wat er ons overkomen was, we keken naar een film of bespraken een Bijbeltekst.’

Na een tijd verspreidde het gerucht zich door de stad en kwamen steeds meer homo’s en lesbiennes van verschillende geloofsovertuigingen en ook vrijzinnigen naar de bijeenkomsten.

‘Toen er vijftig mensen naar onze bijeenkomsten kwamen, beseften we dat we onze eerste doelstelling hadden gehaald en dat we moesten verbreden.’

Fundamentalisten

Van de 11 miljoen Cubanen is ongeveer 60 procent gelovig. De meeste gelovigen staan als katholiek te boek maar velen hangen de Santería aan, een syncretische religie die het rooms-katholicisme en de Yorùbáreligie versmelt. De laatste jaren neemt ook het aantal protestanten toe, waaronder ook een minderheid van fundamentalisten.

De 25-jarige Orestes Milián García, een onderwijzer uit Matanza, groeide op in een conservatief-religieuze familie. Omdat zijn homoseksualiteit er niet aanvaard werd, verliet hij op zijn zeventiende zijn methodistische kerk. ‘God voelde bijna aan als een inquisiteur.’

Twee jaar later sloot hij zich aan bij de meer open baptistenkerk. Daar was hij welkom met zijn partner, een student geneeskunde.

Sommige protestantse kerken boekten vooruitgang op gendervlak, zoals met de wijding van vrouwen tot pastor, vooral bij baptisten en presbyterianen. Maar over het algemeen ziet het christendom homoseksualiteit als een zonde die bestraft en gecorrigeerd moet worden, ook in de rooms-katholieke kerk.

Machismo

Bij de 28 religieuze organisaties die door de Cubaanse Kerkenraad zijn erkend, is er geen gemeenschappelijk standpunt ten aanzien van homoseksualiteit.

In de eerste jaren na de socialistische revolutie van 1959 werden ook de christenen uitgesloten en gediscrimineerd.

Bij de pastors en ook op andere niveaus van de religieuze structuren zijn wel homo’s en lesbiennes actief, maar weinigen komen openlijk op voor hun rechten als gevolg van de vooroordelen, zegt Raquel Suárez, pastor in een baptistenkerk. In de christelijke doctrines is er geen expliciete afkeuring van homoseksualiteit maar ze zijn wel vaak zo geïnterpreteerd door de dominante ideologieën, zegt ze.

Ook politiek staat de holebigemeenschap zwak in Cuba. Geen enkele wet verbiedt homoseksualiteit maar de homofobie en het machismo leven sterk.

In de eerste jaren na de socialistische revolutie van 1959 werden ook de christenen uitgesloten en gediscrimineerd, zegt Raúl Suárez, gepensioneerd pastor van de Broederschap van Baptistengemeenschappen van Cuba. Ze moesten vechten voor hun rechten, zoals holebi’s dat vandaag moeten doen.

Christelijke holebigroepen vragen nu de erkenning van homoparen, met de mogelijkheid tot adoptie of kunstmatige inseminatie. ‘In de religieuze sfeer vragen we de mogelijkheid voor holebi’s om een huwelijk te laten inzegenen en om tot priester gewijd te worden’, zegt Abdiel González Maimó, coördinator van Abriendo brechas.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.