Dossier: 

De 5 beste interviews van 2015

Per uitzondering hebben we de twee meest gelezen interviews uit 2015 niet in dit overzicht gezet. U heeft de gesprekken met de Portugese socioloog Boaventura de Sousa en Midden-Oostenkenner Robert Fisk toch al gelezen. Maar vanzelfsprekend zaten er tussen de bijna 180 interviews die de MO*journalisten dit jaar uitschreven heel wat boeiende meningen.

1. Hoe een Britse blogger het geheim achter de MH17-crash ontrafelde

De Nederlandse overheid maakte op 13 oktober haar langverwachte rapport publiek over de crash van de MH17-vlucht boven Oekraïne. De conclusie –de Boeing werd neergeschoten door een Buk-raket– ligt helemaal in de lijn van het onderzoek van de Britse blogger Eliot “Bellingcat” Higgins, die louter op basis van sociale media het geheim achter de crash ontrafelde. MO* sprak met Higgins op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek.

Eliot Higgins (36) verwierf wereldfaam met zijn onderzoek in sociale media naar de wapens die tijdens het Syrië-conflict worden gebruikt. Hij onthulde onder meer het gebruik van clusterbommen, hoewel de Syrische regering de inzet van die wapens steeds had ontkend.

Drie dagen nadat Higgins zijn website www.bellingcat.com (denk aan: de kat de bel aanbinden) lanceerde, stortte de MH17 neer. Meteen had hij een nieuwe uitdaging: welke informatie onthullen YouTube, Facebook, Twitter & co. over de crash?

Voor een propvolle zaal journalisten uit alle uithoeken van de wereld presenteerde Higgins op 10 oktober de resultaten van zijn eigen graafwerk, MH17: Bewijs uit open reactie op het Nederlandse onderzoek.

2. Yanis Varoufakis,
​de nachtmerrie van de Europese elite

‘Mijn grootste angst is dat ik ook echt een politicus word’, zei Yanis Varoufakis toen ik hem opbelde kort nadat hij aankondigde dat hij kandidaat voor Syriza zou zijn bij de Griekse verkiezingen. We hadden een interviewafspraak en die wou ik bevestigen. Intussen is hij minister van Financiën en meteen ook de nachtmerrie van de weldenkende Europese elite. Een portret van een dissidente econoom aan de hand van mislukte interviews, preventieve ontslagbrieven en mythische monsters.

Valerij Ledenev (CC by-sa 2.0)

Yanis Varoufakis (54) is een wiskundig genie dat ongewild uitgroeide tot één van de meest controversiële economische orakels in de wereld. De helft van zijn leven spendeerde hij in het buitenland, maar dat betekent niet dat Griekenland hem verliet. Hij was een van de eersten die, lang voor de financiële crisis van 2008, de Griekse tragedie voorspelde. Dat leverde hem toen de bijnaam Doctor Doom op.

‘Het was nooit mijn bedoeling om in de politiek te gaan’, schrijft hij op 9 januari op zijn blog. ‘Maar het moment waarop kritisch denken omgezet moet worden in politieke actie is nu aangebroken, vandaag, hier in Griekenland. Het is het moment om de tijd terug te draaien, de fragmentatie van Europa te stoppen. Het is tijd om af te stappen van het cynische besparingsbeleid dat de schuld van verliezende banken op de schouders van de zwakste schakels in de samenleving legt, tijd om de machten in Europa te dwingen tot een debat over een rationele oplossing voor de systematische crisis.

3. Voormalig Al Qaeda-lid:
​‘IS zal verscheurd worden door interne strijd’

Hij vocht als moedjahedien in Bosnië, sloot zich aan bij Al Qaeda, werd later spion voor de Britse geheime diensten en geeft tegenwoordig workshops over islamitische theologie en deradicalisering. Vorige week zakte Aimen Dean discreet af van Dubai naar een geheime locatie in België, voor een tweedaagse conferentie voor Belgische veiligheidsexperts. MO* was er bij en sprak met de ex-terrorist en voormalige MI6-informant over de opkomst en toekomst van terreurbeweging IS.

Met zijn nonchalant opgerolde hemdsmouwen en vriendelijke blik ziet Dean er helemaal niet uit als een voormalige terrorist die als jonge kerel vanuit Saudi-Arabië naar de Balkan was getrokken om mee te vechten met geloofsgenoten.

Dean is in België op uitnodiging van de European Corporate Security Association (ECSA), een vakvereniging van veiligheidsexperts uit de publieke en private sector.

Enkele maanden na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo en de arrestatie van een terreurcel in Verviers, komt Dean zijn kennis en inzichten delen over het internationale terrorisme. ‘Een interactief seminarie met focus op het begrijpen van culturele thema’s en hoe je best te beschermen tegen islamitische terreurdreiging’, klinkt het in de uitnodiging.

4. ‘Imbecielen maken “ons” Molenbeek kapot’

Sinds de recente aanslagen in Parijs, verkeert Molenbeek in het oog van een mediastorm. Helaas is die berichtgeving soms van bedenkelijk allooi. Hoe kijken jonge moslims uit Molenbeek aan tegen de gebeurtenissen? MO* stelde hun de vraag en kreeg antwoord.

‘Wanneer er in Molenbeek cameraploegen neerstrijken, weet je geheid dat er slecht nieuws te rapen valt’, zegt de achttienjarige Nisrine. ‘Nooit komen journalisten filmen wanneer we onder daklozen maaltijden bedelen of wanneer we actie voeren’.

In de nadagen van Parijs, verschijnt artikel na artikel over de Brusselse gemeente van waaruit zoveel zelfmoordterroristen vertrokken. Buitenlandse collega-journalisten kloppen aan bij MO* om tips en contacten in Molenbeek. De wereld op zijn kop. Voor één keer worden wij buitenlandjournalisten aangezocht als fixers in eigen land.

De buitenlandpers levert soms genuanceerde, vaak schokkend eenzijdige artikels op, zoals dat van de Independent. Die Britse krant beschrijft op zijn website Molenbeek als ‘een verloederde wijk in het oosten van Brussel die al langer een magneet is voor djihadi’s, bendes, drugs en wetteloosheid’.

5. ‘Deze regering mobiliseert voor Hart Boven Hard’

De geschiedenis maakt de mensen. Dat is aan Wouter Hillaert te zien. Een jaar geleden was hij nog de kritische theaterrecensent en de sympathieke motor achter het cultuurblad rekto:verso. Sinds deze zomer werd hij het gezicht van Hart Boven Hard, het brede protest tegen het harde besparingsbeleid van deze regering. Onthaasten zal voor een volgende legislatuur zijn. Hoopt hij.

Wouter Hillaert woont­­ – toeval bestaat niet – twee hoeken voorbij cultuurcentrum De Roma, hartje Borgerhout. De ramen van zijn flat kijken uit op het hart van de protesten van Ringland, de ring in al zijn naaktheid, extra onderstreept op een grauwe winterdag als deze.

Terwijl hij buiten rokend aan zijn mobieltje hangt, leert een snelle blik op zijn boekenkasten dat Hillaerts focus niet beperkt blijft tot cultuur.

Tot de middag krijg ik. Dan wordt hij geïnterviewd door Al-Jazeera Balkan over de Antwerpse Pegida-tegenwake die niet zal plaatsvinden. De volgende dag staat het zaterdagplatform – het “parlement” van Hart boven Hard – op de agenda en maandag heeft hij afspraak met de Vlaamse Ouderenraad.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.