De Gucht oogst 100.000 reacties op TTIP-consultatie

Onder druk van de kritiek op de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU, besliste eurocommissaris voor handel, Karel De Gucht, begin dit jaar dat hij de bevolking zou raadplegen. De consultatie is een groot succes en de verwerking van de vele reacties kan de onderhandelingen over dit onderwerp verrijken maar ook vertragen. 

  • CC / Christian Mang/Campact CC / Christian Mang/Campact

‘Ongeveer 100.000 mensen hebben al gereageerd op de consultatie die eurocommissaris Karel De Gucht opzette rond de onderhandelingen over een Transatlantisch Handels-en InvesteringsPartnership, het zogenaamde vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie,’ zo bevestigt Maria-Lyra Traversa, woordvoerster van De Gucht.

De Gucht zette de consultatie op om de kritiek te weerleggen dat deze onderhandelingen, net als bij vroegere handelsakkoorden, ver van de bevolking achter gesloten deuren worden bedisseld.

De Gucht wil het advies van de bevolking vooral over een de meest omstreden onderwerpen van de onderhandelingen: het zogenaamde ISDS-mechanisme (Investor to State Dispute Settlement). Dit mechanisme zou bedrijven de kans geven om een staat aan te klagen voor een internationaal tribunaal indien ze vinden dat ze door de staat in kwestie onheus behandeld worden. Deze relativering van de overheidsmacht en de publieke wetgeving wordt door tegenstanders als een aanfluiting van de democratie gezien.

ISDS is een risico voor het beleid en de schatkist en een gevaar voor de democratie

De critici begrijpen ook niet waarom er, naast de gewone rechtbanken, een aparte vorm van rechtspraak voor de bedrijven moet worden georganiseerd waar ze schadeclaims kunnen indienen. 11.11.11 noemt dit een gevaar voor de democratie.

Handelsspecialist bij 11.11.11, Marc Maes: ‘De Europese investeerders in Canada, de VS en Japan hebben al sinds jaar en dag toegang tot de binnenlandse rechtspraak en kunnen daar net zo goed overheden aanklagen als ze zich benadeeld voelen. Het grote verschil hier is dat de rechtspraak openbaar is, onder voorzitterschap van vast benoemde rechters, op basis van  grondwetten en wetgeving van een gastland met mogelijkheid tot beroep en verbreking. ISDS toevoegen aan de vrijhandelsakkoorden met deze landen is dus overbodig maar brengt wel grote risico’s met zich mee voor het algemeen beleid en de schatkist.’ 

11.11.11 is een van de vele organisaties die mee hebben geholpen om de consultatie online te zetten en ze onder het publiek te verspreiden. Met groot succes blijkbaar. ‘We zijn hier uiteraard blij mee’, aldus Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11.

Vertraging?

De consultatie bestaat uit een aantal vragen die mensen kunnen beantwoorden – ook al een punt van kritiek omdat zo de consultatie erg gestuurd verloopt - en dat gebeurt kennelijk massaal.  De consultatieprocedure loopt af op 13 juli. Woordvoerster Traversa denkt dat De Guchts diensten ‘enkele maanden nodig zullen hebben om de 100.000 reacties te analyseren’. Op de vraag of de onderhandelingen hierdoor vertraging oplopen, antwoordt Traversa dat ‘de onderhandelingen intussen volgens schema verlopen’.

Toch stelt zich de vraag of De Gucht over ISDS kan onderhandelen zolang hij de consultatie niet heeft afgerond. Als hij dat wel doet, heeft de consultatie niet veel zin. In het andere geval moet er uiteraard eerst gewacht worden op de verwerking van de resultaten. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.