De president van 250 miljoen moslims komt naar Brussel

Het grootste moslimland ter wereld zou wel eens de sleutel voor vrede en welvaart voor de hele wereld op zak kunnen hebben. President Jokowi komt donderdag naar Brussel. Dit is wat u moet weten.

  • Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0) Indonesisch president Joko Widodo tijdens een verkiezingsmeeting in 2014 Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0)
  • Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0) Indonesisch president Joko Widodo tijdens een verkiezingsmeeting in 2014 Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0)
  • Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0) Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0)
  • Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0) Diversiteit in talen, cultuur, religies, geschiedenissen en economische ontwikkeling: Indonesië heeft heel wat gelijkenissen met de EU Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0)

De Indonesische president Joko Widodo, in de vaderlandse pers steevast Jokowi genoemd, komt donderdag 21 april naar Brussel. Hij zal de nadruk leggen op het verbeteren van de kwakkelende economische relaties tussen de Unie en Indonesië, maar ook de strijd tegen islamitisch extremisme en de noodzakelijke uitwisseling van inlichtingen staan op de agenda. Dat laatste heeft sterk aan belang gewonnen na de recente aanslagen in Parijs, Brussel en Jakarta, die alle opgeëist werden door groepen of individuen met banden met IS.

Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0)

Diversiteit in talen, cultuur, religies, geschiedenissen en economische ontwikkeling: Indonesië heeft heel wat gelijkenissen met de EU

Indonesië heeft:

  • De vierde grootste bevolking te wereld met 254 miljoen inwoners, waarvan 55 procent jonger dan dertig. Stedelijke bevolking groeide van 85,2 miljoen in 2009 tot 140 miljoen in 2014.
  • De grootste moslimbevolking ter wereld: 88 procent is moslim. Naast een overgrote meerderheid van moslims die de seculiere grondwet naleven en ok vinden, is er ook een militante minderheid die een harde vorm van sharia wil opleggen aan de hele samenleving. Met name in de provincie Aceh vormt dit een toenemend probleem voor mensenrechten: vorig jaar kregen 108 mensen er lijfstraffen voor overspel, alcohol of gokken.
  • De derde grootste democratie ter wereld, na India en de Verenigde Staten, met 188 miljoen kiezers, waarvan er 115 miljoen op het eiland Java wonen
  • De tiende economie ter wereld volgens een rapport van de Wereldbank in mei 2014 (op basis van koopkrachtvergelijking of Purchasing Power Parity). Gemiddeld inkomen per jaar per inwoner is 4250 euro. Gemiddelde groei de voorbije jaren lag rond 6 procent.
  • De belangrijkste zeeroute voor de wereldhandel passeert door de Straat van Malakka: een kwart van de wereldhandel passeert hier tussen Indonesië en Maleisië
  • De grootste archipel ter wereld, met 18.307 eilanden (waarvan 6000 bewoond) met een landoppervlakte van 1,91 miljoen vierkante kilometer en zes zeeën die samen meer dan 3 miljoen vierkante kilometer wateroppervlakte tellen

Indonesië is voor Europa van groot belang, want:

  • Indonesië heeft een belangrijke handelsrelatie met de EU, ter waarde van 26 miljard euro. Dat maakt de EU tot de vierde handelspartner van Indonesië en, met een investeringspakket van ongeveer 2,2 miljard euro; is de EU de derde investeerder in de eilandennatie. Maar zowel de handel als de investeringen vertonen een opvallend dalende trend. In 2014 stonden de investeringen vanuit de EU nog op 3,8 miljard euro.
  • Indonesië is ook een belangrijk toeristisch land, dat in 2015 alleen al uit de EU zo’n miljoen bezoekers kreeg.
  • Indonesië ontving het voorbije decennium ongeveer 500 miljoen euro hilp uit de EU voor het verbeteren van onderwijs, het versterken van goed bestuur en het afwenden van klimaatverandering
  • Er is grote kritiek vanuit de EU op de blijvende toepassing van de doodstraf in indonesië: in 2015 werden er 14 mensen terechtgesteld, waarvan 12 buitenlanders en 2 Indonesiërs. Tien andere mensen wachten op hun executie.
Gie Goris -MO* (CC BY NC 2.0)

Indonesisch president Joko Widodo tijdens een verkiezingsmeeting in 2014

Jokowi won de verkiezingen in 2014. De voornaamste discussiepunten toen waren:

  • Bestrijden van corruptie (volgens Transparency Internationals Corruption Perception Index (2012) bevindt Indonesië zich op plaats 118 van 183 landen)
  • Het versterken van de nationale economie
  • De positie van de islam in de staat en de bescherming van minderheden
  • Snel groeiende ongelijkheid (Gini-coëfficiënt verslechterde van 0,29 in 2000 naar 0,38 in 2011)
  • Lage menselijke ontwikkeling: Indonesië staat op de 121ste plaats van de Human Development Index van de VN (lager dan buurlanden Maleisië, Thailand en Filipijnen).
  • Onhoudbare energiesubsidies (20 procent van het de uitgaven van de centrale overheid –of 18 miljard euro- gaat naar subsidiëring van brandstof, wat vooral ten goede komt van de betere middenklasse)
Indonesisch president Joko Widodo tijdens een verkiezingsmeeting in 2014

 

Lees deze artikels uit 2014 voor meer achtergrond bij het bezoek van Joko Widodo:

Regionale macht of regionale samenwerking

De opvallende economische groei versterkt in Indonesië de ambitie om ook regionaal en mondiaal een grotere politieke rol te spelen. Wellicht versterkt dit het belang van de Zuidoost-Aziatische ASEAN, zeker nu de spanningen tussen grote buur China en buitenstaander VS oplopen. De EU is eerder afwezig in Indonesië maar dat zou de volgende jaren wel eens kunnen veranderen.

Sterke groei of inclusieve ontwikkeling voor Indonesië

Indonesië behoort tot de krachtigste opkomende economieën. De nieuwe president en zijn regering staan voor belangrijke keuzes in de sectoren mijnbouw, landbouw, voedselvoorziening en industrialisering. Palmolie blijft een belangrijk symbooldossier. En wellicht nog belangrijker: hoe wordt het economische succes vertaald in meer sociale rechtvaardigheid?

Sharia of pluralisme in Indonesië

De glimlachende islam van Indonesië staat onder druk. Onverdraagzaamheid wordt stilaan mainstream. De presidentsverkiezingen geven Indonesiërs een duidelijke keuze op dit vlak, met één kandidaat die steunt op partijen en bewegingen die voorstander zijn van een sharia-grondwet, terwijl een andere kandidaat al meermaals bewees de seculiere idealen niet alleen te belijden, maar ook in de praktijk te brengen.

Corruptie bestrijden of business as usual

Zowel de twee presidentskandidaten als het hele spectrum van het middenveld plaatsen corruptiebestrijding bovenaan de politieke agenda. Presidentskandidaat Prabowo schat het verlies voor de nationale economie jaarlijks op meer dan 350 miljard euro, waarvan meer dan 60 miljard in de energiesector alleen. De decentralisatie van de macht tegelijk leidde tot een decentralisatie en dus een bredere verspreiding van maatschappelijke kwaal nummer één.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.