De voorbije week in Gaza

Het Israëlisch legeroffensief in Gaza is zijn derde week ingegaan. De situatie verandert elk uur van de dag, net zoals we voortdurend geconfronteerd worden met nieuwe informatie. Maar wat doet er nu echt toe? Om het overzicht te bewaren zet MO* de belangrijkste gebeurtenissen van deze week op een rij.

  • cc Jim Forest Explosie in Gaza cc Jim Forest

Ban en Kerry in Caïro

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry komen op maandag 21 juli samen in de Egyptische hoofdstad Caïro om een doorbraak te forceren in de onderhandelingen voor een wapenstilstand. Ban roept daarbij op dat Israël zijn militaire operatie en Hamas zijn raketaanvallen onmiddellijk stopzet. ‘Dit geweld moet nu eindigen’, zegt hij voor zijn ontmoeting met de president van de Palestijnse Autoriteiten Mahmoud Abbas.  De poging draait voorlopig op niets uit, maar achter de schermen werken naast Egypte, ook Turkije en Qatar verder aan de invulling van een (tijdelijk) staakt-het-vuren.

‘Israël pleegt waarschijnlijk oorlogsmisdaden’

Met deze woorden laat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zich woensdag 23 juli voor het eerst erg scherp uit over het conflict. Tijdens een buitengewone vergadering van de VN-Mensenrechtenraad zei ze dat alles erop wijst dat Israël met de aanvallen op de Gazastrook het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt. ‘Al deze incidenten moeten grondig en onafhankelijk onderzocht worden’, zegt ze daarover.

VN-school aangevallen

In het noorden van de Gazastrook valt Israël op donderdag 24 juli een school van de Verenigde Naties aan die gebruikt wordt als opvangcentrum voor Palestijnse vluchtelingen. Daarbij komen vijftien mensen om het leven en raken zeker 200 anderen gewond. Het is de vierde keer in vier dagen tijd dat een VN-school geraakt wordt door projectielen. ‘Ik vind geen woorden die mijn verontwaardiging kunnen uitdrukken tegenover deze verschrikkelijke en onaanvaardbare daden’, verklaart Pierre Kröhenbühl, commissaris-generaal van het VN-agentschap dat de opvang van Palestijnse vluchtelingen coördineert (UNRWA), in een officiële mededeling.

10.000 betogers

Aan een grenspost op de Westelijke Jordaanoever komt het donderdagavond tot rellen. Dat deel van de Palestijnse bevolking pikt niet langer wat Israël met zijn broeders in Gaza doet. De onrust mondt uit in grote betogingen waaraan zeker 10.000 mensen deelnemen. Als de betogers verzamelen aan een Israëlische grenspost en met stenen en molotovcocktails beginnen te gooien, openen de Israëlische soldaten het vuur. Daarbij vallen volgens Palestijnse dokters één dode en meer dan 200 gewonden.

150.000 interne vluchtelingen

Het UNRWA telt 150.000 vluchtelingen in 83 opvangplaatsen in Gaza. Dat is bijna driemaal zo veel als het vorige piekmoment tijdens het conflict in 2008 en 2009 en een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Meer dan acht procent van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook woont nu in tijdelijke opvangcentra. Deze plotse toename doet ook de nood aan humanitaire hulp sterk toenemen. Daarom vraagt UNRWA de internationale gemeenschap om extra financiële middelen. Alleen al voor het herstel van de beschadigde huizen is UNRWA op zoek naar zestig miljoen dollar.

833 doden

Het officiële aantal Palestijnse doden loopt vrijdag 25 juli op tot 833. Ongeveer drie vierde van de slachtoffers zijn burgers. De dodentol aan Israëlische zijde bedraagt 36 mensen, waarvan drie burgers die om het leven zijn gekomen door raketaanvallen van Hamas op Israëlisch grondgebied. Deze cijfers zijn slechts een voorlopige balans, want elk uur dat de oorlog langer duurt, worden de cijfers naar boven bijgesteld.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.