Dengue reist mee met het vliegtuig

Luchtvaartgegevens verklaren de snelle verspreiding van de infectieziekte dengue beter dan socio-economische of klimatologische omstandigheden. Dat zegt een Chinees-Singaporese studie.

  • Jason Thomspon CC BY 2.0 Suvarnabhumi luchthaven, Bangkok Thailand Jason Thomspon CC BY 2.0

Volgens de onderzoekers is de enorme toename van vliegverkeer in Azië de beste verklaring voor de snelle verspreiding van het virus dat dengue of knokkelkoorts veroorzaakt in Zuidoost-Azië en de Amerika’s.

Volgens de studie die deze maand is verschenen in PLoS Neglected Tropical Diseases, dragen grote luchthavens zoals die in China, India, Singapore en Thailand ook meer bij tot de verspreiding van dengue dan de minder drukke routes.

Mobiliteit

De bevindingen suggereren dat “de toekomstige trends in mobiliteit de verspreiding van dengue wereldwijd kan versnellen”, zegt de hoofdauteur van de studie, Huaiyu Tian, van de Beijing Normal University in Peking.

Dengue is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. De symptomen zijn te vergelijken met die van griep. In sommige gevallen ontstaan er complicaties die fataal kunnen zijn voor de zieke.

Ongeveer 2,5 miljard mensen leven in gebieden waar het virus en de overdrager, de Aedesmug, voorkomt. Elk jaar worden 390 miljoen mensen besmet met dengue, voornamelijk in de tropen en subtropen.

Snelle vlucht, snelle overdracht

Omdat het virus slechts één week overleeft in het menselijk lichaam, is de infectie sneller overdraagbaar tijdens en na een vliegtuigreis dan het geval is bij tragere transporten over zee of over land.

Het team achter het onderzoek werd gealarmeerd door een uitbraak van dengue in Japan in 2014. Aan de hand van onderzoek konden ze onder meer aantonen dat vliegroutes locaties verbinden in China en Japan waar dezelfde genetische variant van dengue werd aangetroffen.

Aan de hand van de gegevens van een genenbank hebben de wetenschappers de beweging van het virus sinds 1956 kunnen afleiden. “Eerdere studies toonden al aan dat dengue meereist met het vliegtuig tot in Europa of Brazilië”, zegt Annelies Wilder-Smith van de Lee Kong Chian School of Medicine in Singapore. “Deze studie brengt de gegevens van decennia van genetische bewegingen tezamen met luchtvaartgegevens en bewijst daarmee dat de toename van vliegverkeer bijdraagt tot de verspreiding van de ziekte in Azië.”

Bron: scidev.net.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Een arts of een ziekenhuis in China mag voortaan geen toeslag meer rekenen bovenop de prijs van een medicijn. De nieuwe regel moet de verkoop van medicijnen wat indammen.
Foto: Saperaud - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Britse onderzoekers hebben een rechtstreeks verband gevonden tussen de inademing van fijnstof en hartschade. Het fijnstof komt vooral van dieselvoertuigen.
michel_china CC BY-NC-ND 2.0
Op een half jaar tijd doken in verschillende Chinese steden miljoenen deelfietsen in het straatbeeld op.
Iphonedigital (CC BY-SA 2.0
Wereldwijd kan de sector van het autodelen in drie delen ingedeeld worden: vooreerst zijn er apps waarmee je voertuigen kan bestellen, voorts is er P2P autoverhuur en ten derde zijn er carpool bedr
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.