Dodelijk virus treft zeldzame saiga-antilopen

In Mongolië zijn sinds december meer dan zevenhonderd karkassen gevonden van bedreigde saiga-antilopen. Naar schatting zijn er 2500 tot 3000 dieren dood, meldt het Wereldnatuurfonds (WWF).

  • Darwin Initiative (CC BY-NC-SA 2.0) Darwin Initiative (CC BY-NC-SA 2.0)

De antilopen zijn getroffen door de dodelijke virusziekte PPR (pest bij kleine herkauwers). Ze zijn gevonden in een gebied waar vorig jaar PPR heerste onder schapen en geiten. Experts denken dat de wilde antilopen besmet zijn geraakt door het vee.

Mongolië telt zo’n 15.000 saiga-antilopen. In de jaren zestig van de vorige eeuw stierf de soort uit in China. Vooral de mannetjes zijn in trek bij stropers, die het hebben voorzien op hun hoorns. Die worden gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde en brengen veel geld op.

Massasterfte in Kazachstan

In buurland Kazachstan was in 2015 sprake van massasterfte van bijna 200.000 saiga-antilopen. Toen was een bacterie de oorzaak. ‘De populatie van de Mongoolse ondersoort is veel kleiner en kwetsbaarder dan die in Kazachstan’, zegt Gert Polet van het WNF. Het Wereldnatuurfonds werkt samen met de overheid aan het zo snel mogelijk opsporen en vernietigen van de dode dieren, om verdere verspreiding te voorkomen.

De dood van de antilopen in Mongolië is extra triest, zegt Polet, omdat de populatie net weer een beetje in de lift zat. ‘Onze jarenlange inspanningen voor uitbreiding van de beschermde gebieden, corridors en antistroperijmaatregelen wierpen juist hun vruchten af.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.