Driekwart Britse stranden bezaaid met plastic pellets

Driekwart van de Britse stranden is vervuild met zogenaamde ‘nurdles’: kleine plastic deeltjes ter grootte van een erwt. De pellets zijn een van de grootste oorzaken van de plasticvervuiling op zee.

  • Claire Sambrook CC BY-NC 2.0 Claire Sambrook CC BY-NC 2.0

Begin deze maand trotseerden honderden vrijwilligers de kou in een grootschalige ‘Nurdle Hunt’, georganiseerd door verschillende milieuverenigingen. Ze speurden 279 kustgebieden af, van de Shetland-eilanden in het hoge noorden tot de meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië.

Op 73 procent van die kusten ontdekten ze vervuiling met de beruchte plastic pellets. Het ergst vervuild was de Widemouth Bay in Cornwall, waar 33 vrijwillers samen zo’n 127.500 pellets verzamelden op een stuk strand van 100 meter breed.

Industriële productie

De plastic pellets zijn populair in de industrie als grondstof voor plastic producten, maar ze kunnen op allerlei manieren in het milieu terechtkomen tijdens de productie, transport en gebruik. Via waterlopen komen ze in de oceanen terecht.

Kleine stukjes plastic binden vervuilende stoffen aan zich en geven die weer af als ze in de maag van zeevogels en vissen terechtkomen.

Daar vormen ze een van de belangrijkste oorzaken van vervuiling met microplastics: kleine stukjes plastic die vervuilende stoffen aan zich binden, en die weer afgeven als ze in de maag van zeevogels en vissen terechtkomen.

Organisator Madeleine Berg van de Schotse organisatie Fidra wijst op het belang van de grote opkomst van vrijwilligers.

‘De informatie die we verzameld hebben, is belangrijk om de Britse regering te tonen dat de pellets overal op de Britse kusten te vinden zijn, maar de actie toont ook aan dat veel mensen dit onderwerp belangrijk vinden’, zegt ze.

Volgens Fidra volstaan simpele voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de pellets niet langer in het milieu terecht kunnen komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.