Drinkwater als wapen in Syrische burgeroorlog

Unicef waarschuwt voor een nieuwe crisis in de Syrische stad Aleppo als de drinkwatervoorzieningen in de regio niet stabiel blijven. Ze veroordeelt ook de strijdende partijen omdat ze uitgerekend tijdens een hittegolf waterleidingen vernietigen.

  • © Youssef Boudlal/Reuters Yezidi vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Nowruz in Qamishli wachten ongeduldig om ijs te ontvangen. © Youssef Boudlal/Reuters

Het vernietigen van civiele drinkwatervoorzieningen tijdens een conflict is een oorlogsmisdrijf volgens verschillende internationale verdragen. Hoewel sommige drinkwatervoorzieningen na de aanvallen zijn hersteld, is de situatie ter plaatse nog steeds precair. Door de gebrekkige watervoorziening in Syrië bestaat er nog altijd het risico dat ziektes zoals tyfus en diarree de kop opsteken.

‘Dit watertekort kon niet op een slechter moment komen’, zegt de Syrische Unicef-vertegenwoordiger Hanna Singer. ‘Syrië kampt met een intense hittegolf en sommige buurten in Aleppo zitten al drie weken zonder stromend water. Vooral kinderen zijn daar het slachtoffer van, omdat ze kwetsbaarder worden voor besmettelijke ziektes.’

Besmettelijke ziektes

Sinds het begin van 2015 meldde het VN-agentschap 105.886 gevallen van diarree bij de burgerbevolking. Vooral kinderen zijn het slachtoffer van de precaire watervoorziening: sinds begin deze maand zijn 3.000 kinderen behandeld voor lichte diarreeverschijnselen. Ook andere besmettelijke ziektes zijn aan een opmars bezig. Zo zorgt de lozing van afvalwater in de Eufraat voor een epidemie van buiktyfus in de oostelijk gelegen stad Deir-Ez-Zour. Unicef registreerde daar al meer dan duizend gevallen.

Om de crisis het hoofd te bieden heeft Unicef tot nu toe 18.000 anti-diarreekits uitgedeeld aan ouders van zieke kinderen. Ze werkt ook samen met hulpverleners ter plaatse om waterzuiveringstabletten uit te delen.

Herstellen

Een grote prioriteit van Unicef is het herstel van de watervoorzieningen. Op dit moment moeten Syrische burgers het stellen met 20 liter water per dag per persoon, 100 liter minder dan de gemiddelde Europeaan elke dag verbruikt.

Ondanks de inspanningen van de hulporganisaties kampen naar schattingen ongeveer een half miljoen inwoners van Aleppo nog steeds met watertekorten.

Om de dringendste nood te ledigen, levert Unicef dagelijks 800.000 tot 2,5 miljoen liter water vanuit het buitenland. Hierdoor kunnen ongeveer 200.000 mensen gemiddeld 15 liter water per persoon krijgen. Ook hulporganisaties als Oxfam, het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan werken mee. Ten slotte probeert Unicef ter plaatse te zorgen voor watervoorzieningen door al meer dan 50 grondwaterputten te graven. Deze putten leveren dagelijks meer dan 16 miljoen liter water.

Ondanks de inspanningen van de hulporganisaties kampen naar schattingen ongeveer een half miljoen inwoners van Aleppo nog steeds met watertekorten.

In heel Syrië zijn 15 miljoen mensen afhankelijk van gebrekkige watervoorzieningen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.