Droogte dwingt Amerikaanse kwekerijen vissen te evacueren

Door de extreme droogte in Californië brengen kwekerijen jonge vissen vervroegd naar de rivieren. Biologen vrezen dat velen dat niet zullen overleven.

  • CC USDA NRCS Een visboerderij in Californië. CC USDA NRCS

Door de hitte en droogte dreigt een tekort van koud water voor de Californische visteelt. Als het water in de kwekerijen te warm wordt, dreigt massale sterfte bij de jonge vissen.

Het ministerie van Visserij van de Amerikaanse staat besliste daarom massaal jonge vissen vrij te laten in twee grote overheidskwekerijen. Bijna een half miljoen jonge zalmen en forellen mogen nu al, zes maanden vroeger dan normaal, de rivieren in.

Het is de eerste keer dat kwekerijen hun volledig visbestand evacueren. “We nemen preventieve maatregelen om catastrofale verliezen te vermijden”, zegt William Cox, hoofd van het kwekerijprogramma bij het ministerie.

Weinig slaagkansen

Normaal voert de overheid in dit soort situaties koud water uit meren aan om de viskwekerijen koel te houden. Maar de droogte is dit jaar zo extreem dat dit water niet koud genoeg meer is.

Experten zijn sceptisch over de slaagkansen van de evacuatie. 

Volgens bioloog Peter Moyle van de Universiteit van Californië zullen weinig vissen het halen in het wild. Vooral de kansen van de forellen schat hij laag in. “Het zijn kweekvissen, ze kennen alleen maar het leven in een betonnen bak. Ze zijn dus slecht voorbereid op overleven in het wild”, zei Moyle aan de Amerikaanse klimaatblog Climate Progress.

Recorddroogte

Californië kampt al maanden met een recorddroogte. De staat is gewend aan droogte, maar dan tijdens de zomer. Een hogedrukgebied langs de hele westkust hield de stormen tegen die normaal voor neerslag zorgen.

De Californische visteelt haalde in maart al het nieuws met de reddingsactie van miljoenen jonge zalmen http://www.ipsnews.be/artikel/californie-geeft-zalm-lift-naar-zee. Door de opdrogende rivieren geraakten de zalmen niet meer naar zee. Tankwagens voerden de zalmen naar een plaats in de rivier vanaf waar ze de oceaan wel kunnen bereiken.

De overheid heeft de inwoners van Californië gevraagd hun waterverbruik met 20 procent te verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.