Duitsers worden milieuvriendelijker

De Duitse bevolking ziet milieubescherming steeds minder als een last en steeds meer als een deel van de oplossing. Dat blijkt uit een onderzoek door de Duitse overheid.

  • Kris Sikes (CC BY-NC-SA 2.0) 'Amper één op tien respondenten zegt regelmatig ecologisch textiel te kopen.' Kris Sikes (CC BY-NC-SA 2.0)

Bijna twee derde van de respondenten (63 procent) geeft aan dat milieubescherming en de strijd tegen de klimaatverandering basisvoorwaarden zijn in de omgang met toekomstige uitdagingen zoals de globalisering.

Twee jaar geleden was dat nog maar 40 procent. Ongeveer de helft van de respondenten vinden het milieu en klimaat basisbehoeften om de welvaart te behouden (56 procent), de Duitse concurrentiekracht op peil te houden (48 procent) en banen te creëren (46 procent).

Milieubeleid

‘Goed leven en milieubescherming gaan hand in hand.’

‘Ik interpreteer deze resultaten als een pleidooi van de bevolking voor het milieubeleid’, zegt de Duitse milieuminister Barbara Hendricks in een reactie. ‘Vroeger werd gedacht dat milieubescherming en economische kracht contradicties waren. Nu blijkt het omgekeerde waar: goed leven en milieubescherming gaan hand in hand.’

Bijna negen op tien respondenten is van mening dat de Duitse levensstijl milieuproblemen in andere landen veroorzaakt.

Net geen drie kwart maakt zich zorgen over de omstandigheden waarin de volgende generaties zullen moeten leven. Bij de jongeren tussen veertien en zeventien is zelfs 85 procent daarvan overtuigd.

Consumptie

‘De vraag naar groene producten is groot.’

De helft van de respondenten geeft aan bij de aankoop van nieuwe toestellen op zoek te gaan naar de meest zuinige modellen, nog eens een kwart zegt dat ‘frequent’ te doen.

Iets meer dan vier op tien respondenten koopt ecologische schoonmaakproducten en een op vijf eet regelmatig biologisch.

‘De vraag naar groene producten is groot, en er is een breed draagvlak om de omschakeling naar groene producten te maken’, zegt Maria Krautzberger, voorzitter van het Duitse Milieuagentschap UBA.

‘Maar de interesse in economische producten varieert: amper één op tien respondenten zegt regelmatig ecologisch textiel te kopen. Er is simpelweg nog niet genoeg aanbod, en organisch katoen heeft momenteel minder dan 1 procent marktaandeel. Als de producenten meer inspanningen leveren, zal de vraag volgen.’

Maar liefst 82 procent van de respondenten vindt het een goed idee om steden en gemeenten zo aan te passen dat het gebruik van een auto onnodig is. Bij jonge mensen tussen veertien en zeventien stijgt dat aandeel zelfs naar 92 procent. Nieuwe mobiliteitsplannen kunnen op veel bijval rekenen.

De Duitse overheid voert al sinds 1996 om de twee jaar onderzoek naar het milieubewustzijn onder de bevolking. Dit jaar werden 2117 respondenten bevraagd, onder wie voor het eerst ook jongeren tussen veertien en zeventien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.