Duizenden Afrikanen vast aan grens Mexico-VS

In de Mexicaanse grensstad Tijuana zijn de laatste maanden duizenden Afrikaanse migranten gearriveerd. Ze hopen naar de VS te kunnen, maar de grens blijft dicht voor hen.

  • flo razowsky (CC BY-NC-SA 2.0) De Amerikaans-Mexicaanse grens aan het strand van Tijuana. Het toenemende aantal Afrikaanse migranten die uitzichtloos in de Mexicaanse grensstad verblijven, is een tikkende tijdbom, zegt priester Alejandro Solalinde. flo razowsky (CC BY-NC-SA 2.0)

Niemand weet hoeveel het er precies zijn. Volgens het stadsbestuur van Tijuana bevinden zich 350 migranten in opvanghuizen. Volgens burgerorganisaties kan het in totaal om 7000 migranten gaan. De toestroom begon vermoedelijk in mei en houdt nog steeds aan.

Asiel in de VS

De migranten hopen asiel te krijgen in de VS, maar de grens blijft gesloten voor hen. Het Nationaal Instituut voor Migratie (INM) reikt elke dag vijftig afspraken uit voor een gesprek met een Amerikaanse consul waar ze asiel kunnen vragen. Maar de meeste aanvragen worden verworpen.

De meeste migranten blijven in Tijuana. Ze willen niet terug naar hun land. En Mexico kan hen niet uitwijzen, omdat het met die landen geen uitwijzingsakkoord heeft.

Een tikkende tijdbom, zegt priester Alejandro Solalinde, stichter van het opvangcentrum Hermanos en el Camino. ‘De woede gaat ontploffen’, zegt Sergio Tamai van migrantenorganisatie Ángeles sin Fronteras.

Maffia’s

Op het vlak van migratie is Tijuana heel wat gewend, maar dit is nieuw. Tot nog toe zagen ze hier zelden Afrikanen. En bovendien valt op hoe goed ze op de hoogte zijn van de internationale wetten en de bureaucratische procedures in de VS.

‘Deze migratie kan alleen met de actieve of passieve steun van overheden’

Die kennis is ongewoon voor migranten, zeggen experts. Deze crisis is het gevolg van een duidelijke strategie van internationale mensensmokkelaars, zegt Solalinde. Het gaat om maffia’s die in staat zijn migranten de halve planeet over te brengen. Dat kan alleen met de actieve of passieve steun van overheden, zegt hij.

Veel Afrikanen gingen na hun aankomst meteen naar de INM-kantoren. Daar kregen ze direct een document waarmee ze een maand in Mexico konden blijven.

Ambtenaren omgekocht

Dat het probleem nu pas zichtbaar wordt, komt doordat de eerste migranten door hun geld heen zijn. Aanvankelijk verbleven ze in hotels, nu proberen ze te overleven op straat.

‘We hebben al voorgesteld hen samen te brengen in een kamp, zodat ze niet op straat hoeven te leven, maar de overheid weigerde’, zegt Tamai. ‘Ze vreest dat er anders in korte tijd duizenden anderen arriveren.’

‘Ze hebben betaald, maar de laatste etappe ontbreekt.’

De Afrikanen begonnen hun reis in landen als Nigeria, Ghana, Mali, Congo, Senegal, Somalië, Eritrea en Burkina Faso. Vervolgens ging het naar Brazilië, Ecuador, Colombia, Centraal-Amerika en Mexico. De mensensmokkelaars verzekerden hen dat ze in de VS terecht zouden komen, omdat ze daar migratie-ambtenaren hadden omgekocht.

Maar dat is allemaal veranderd nu, zegt Solalinde. Vroeger gingen de migranten meteen van de luchthaven naar de grens, waar ze clandestiene wegen gebruikten, onder meer drugstunnels. ‘Nu is dat allemaal afgesloten.’ Met duizenden Afrikanen zitten ze daarom vast in Tijuana. ‘Ze hebben betaald, maar de laatste etappe ontbreekt. Ondertussen blijven er nieuwe komen’, zegt de priester.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.