Walsen Sustainable Development Goals (SDG) over inheemse groepen heen?

Snelle duurzame ontwikkeling is een doelstelling van de Verenigde Naties, maar die ambitie betekent vaak dat land van inheemse bevolkingsgroepen wordt ingenomen en dat hun rechten niet worden gerespecteerd.

  • Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CC BY 2.0) Manifestatie ter ere van Berta Cáceres die werd vermoord in Honduras Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CC BY 2.0)
  • © UN/JC McIlwaine Joan Carling (Permanente Forum voor Inheemse Zaken), Otilia Lux de Cotí (Fondo Indigena) en Roberto Borrero (International Indian Treaty Council) © UN/JC McIlwaine

Inheemse leiders stelden tijdens het High Level Political Forum bij de VN dat ‘publiek-private partnerschappen’ en het ‘versnellen van ontwikkeling’ met de bedoeling ‘niemand uit te sluiten’ juist negatief kunnen uitpakken voor inheemse bevolkingsgroepen.

Perverse effecten

‘Als de relaties met bedrijven prioriteit krijgen en er geen maatregelen worden genomen om de impact op inheemse bevolkingsgroepen en hun rechten mee te wegen, worden wij uitgesloten’, zei Robert Borrero van de International Indian Treaty Council and Indigenous Peoples Major Group.

Wereldwijd gebruiken inheemse bevolkingsgroepen meer dan 50 procent van het land gebruikt, meestal op basis van gewoonterecht.

‘Deze ontwikkelingsprojecten zijn duidelijke gevallen van landroof.’

Joan Carling, expert van het Permanente Forum voor Inheemse Zaken en secretaris-generaal van het Aziatische Pact voor Inheemse Volken (AIPP), zegt dat de ontoereikende rechten van inheemse bevolkingsgroepen een belangrijke oorzaak zijn van hun marginalisering en kwetsbaarheid.

‘Naast de grote dammen en pijpleidingen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, die algemeen beschouwd worden als “schone energie”, hebben we ook te maken met grote plantages voor biobrandstoffen zoals palmolie en maïs, mijnbouw en agribusiness’, zegt Carling.

‘Deze activiteiten vinden plaats zonder degelijk overleg met en toestemming van de inheemse bevolking. Deze ontwikkelingsprojecten zijn duidelijke gevallen van landroof.’

‘We moeten niet alleen de hand reiken aan achtergestelden, maar ook aan de 1 procent allerrijksten, die de macht in handen hebben’ zegt zij.

‘Structuren die ongelijkheid in stand houden moeten veranderen. Regeringen en ontwikkelingsorganisaties kunnen daar in het bijzonder een rol bij spelen’.

Het hek van de dam

De bouw van dammen is een voorbeeld van hoe verschillende groepen ontwikkeling anders definiëren. Sommige lidstaten van de VN beschouwen grote waterkrachtcentrales als ontwikkeling, of zelfs duurzame ontwikkeling, terwijl inheemse groepen zeggen schade te ondervinden van de dammen. Zij beschouwen deze duidelijk niet als ontwikkeling.

De zaak van de inheemse activist Berta Caceres, die vermoord werd vanwege haar protest tegen de bouw van een waterkrachtcentrale in Honduras, toont aan dat inheemse bevolkingsgroepen er een andere interpretatie van duurzame ontwikkeling op na houden, zegt Carling.

De dam was onderdeel van een economisch ontwikkelingsplan voor Honduras. Dat plan omvatte buitenlandse investeringen en grootschalige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen ten koste van honderden inheemse en boerengemeenschappen.

Bij het ontwikkelingsplan waren de Hondurese regering, de VS, Canada, China en andere buitenlandse investeerders betrokken. Voor de moord op Caceres zijn vier mannen aangeklaagd, (oud-)militairen, personeel van de waterkrachtcentrale en een bij de dam betrokken ingenieur.

Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CC BY 2.0)

Manifestatie ter ere van Berta Cáceres die werd vermoord in Honduras

SDG’s iets dan Millenniumdoelen

‘Als inheemse groepen proberen hun land te verdedigen, zoals Berta Caceres dat deed, worden ze geïntimideerd, gearresteerd, gecriminaliseerd of vermoord’, zegt Carling.

Er zullen duizenden Berta Caceres in de wereld zijn als niet geluisterd wordt naar de stem van de inheemse groepen

‘Vaak worden dergelijke zaken niet eens gemeld. Er zullen duizenden Berta Caceres in de wereld zijn als niet geluisterd wordt naar de stem van de inheemse groepen, als het gaat om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen’, zegt Carling.

Volgens Borrero worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, of SDG’s, gezien als een verbetering van de Millenniumdoelen -waarin de inheemse bevolkingsgroepen volledig onzichtbaar waren.

De SDG’s schieten echter nog steeds op veel punten tekort als het gaat om de rechten van inheemse groepen. Borrero noemt onder meer collectieve rechten, zelfbeschikking, een holistische benadering van ontwikkeling, het recht op consultatie, culturele gevoeligheden en een benadering gebaseerd op mensenrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.