Ebola muteert snel

Door de grote uitbraak van ebola in het westen van Afrika kunnen wetenschappers bijna in real time de mutaties van het virus volgen. Ze stelden onder meer vast dat het virus erg snel muteert.

Een team wetenschappers van de Universiteit van Harvard en het Broad Institute onderzocht in Sierra Leone 99 ebola-genomen afkomstig van 78 patiënten tijdens de eerste weken van de uitbraak. Het genoom van Ebola is opvallend eenvoudig, het bevat amper zeven genen, terwijl het menselijke genoom er zo’n twintigduizend bevat.

Uit het onderzoek blijkt dat de variant dit jaar meer dan driehonderd genetische verschillen vertoont met de genomen stalen van eerdere uitbraken. Ze konden ook vaststellen dat de huidige uitbraak waarschijnlijk afkomstig is van één menselijke besmetting, die vervolgens werd overgedragen op andere mensen.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science.

Ongekende uitbraak

De recente uitbraak van ebola is de grootste ooit. Volgens de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ze al aan minstens 1552 mensen het leven gekost. Daarmee blijft het cijfer snel stijgen: een week geleden was het officiële dodental 1427. De organisatie vermoedt dat het werkelijke aantal doden verschillende keren hoger ligt.

De WHO vreest dat de huidige epidemie meer dan twintigduizend mensen kan treffen. De epidemie woedt voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Volgens de organisatie  zal het meer dan 370 miljoen euro kosten om de epidemie in te dijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.