Ebolavirus kan negen maanden overleven in genezen patiënt

De Wereldgezondheidsorganisatie beschikt over een groeiend aantal bewijzen die aantonen dat het ebolavirus lang overleeft nadat mensen genezen worden verklaard. Overdracht is eerder zeldzaam maar gepaste voorzorgsmaatregelen dienen wel genomen te worden.

  • World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0) Samuel Garouor uit Monrovia, Liberia geneesde van ebola. Dit portret werd genomen op 2 december 2014. World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)

Verschillende klinische studies tonen aan dat het ebolavirus met name goed overleeft aan de binnenkant van het oog, in sperma, vruchtwater, de placenta, borstvoedingsmelk en het centraal zenuwstelsel.

De kans op infectie blijkt eerder laag.

Een van de studies op 93 mannelijke overlevenden van ebola in Sierra Leone toonde aan dat ze drie maanden nadat ze genezen werden verklaard, allemaal nog sporen van ebola in hun sperma hadden. Na vier tot zes maanden testte nog 65 procent positief, na zeven tot negen maanden was dat nog steeds een kwart.

Na elke positieve test werden de resultaten besproken met de mannen in kwestie, waarna ze ook advies en informatie kregen over hygiëne, hoe veilig te vrijen en het gebruik van condooms.

Hoewel de studie aantoont dat het ebolavirus veel langer kan overleven in het menselijke lichaam dan aanvankelijk werd aangenomen, blijkt de kans op infectie van een overlevende van ebola op een andere persoon eerder laag.

Seksuele overdracht

Seksuele overdracht van het virus door besmet sperma is mogelijk, maar zeldzaam. Zelfs in bepaalde regio’s in Sierra Leone waar sprake was van een zeer hoog aantal ebolabesmettingen, zijn al driehonderd dagen geen nieuwe gevallen gemeld.

Toch moeten de overlevenden van ebola het risico op overdracht zo laag mogelijk houden door de hygiëneraadgevingen op te volgen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO adviseert dat mannen die ebola overleefden, maandelijks een staal sperma laten testen, tot op het moment dat alle sporen van ebola zijn verdwenen.

De studie zal uitgebreid worden om ook het overleven van het ebolavirus in andere lichaamsvochten, bij mannen en vrouwen, verder te onderzoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.