Eindelijk weten we hoeveel soorten bomen er zijn!

60.065 boomsoorten zijn er op onze kleine planeet. De non-profit organisatie Botanic Gardens Conservation International  heeft twee jaar lang alle wetenschappelijke gegevens over bomen verzameld en samengevoegd. Uit het onderzoek blijkt dat 9.600 soorten met uitsterven bedreigd zijn.

Mike Appel (CC by-nc-sa 2.0)

Potentieel zou één op de vijf bomen met uitsterven bedreigd zijn

Twee jaar lang heeft de ngo Botanic Gardens Conservation International (BGCI) 500 wetenschappelijke dossiers geanalyseerd om te weten hoeveel boomsoorten er nu eigenlijk bestaan. De organisatie is daarbij tot de conclusie gekomen dat er 60.065 verschillende boomsoorten zijn. Alle informatie werd verzameld in een open database.  De bevindingen werden eerder deze week - op 4 april - gepubliceerd in The Journal of Sustainable Forestry.

Het rapport bevat veel opmerkelijke bevindingen. Zo komt 58 procent van de boomsoorten enkel in één land voor. Veel van die soorten zijn daardoor ook met uitsterven bedreigd.

Zoveel boomsoorten in één land

Brazilië is het land met de meeste soorten bomen. Het grootste land van Latijns-Amerika telt maar liefst 8.715 soorten, waarvan er 4.333 enkel en alleen op zijn grondgebied te vinden zijn. Colombia staat op de tweede plaats met 5.776 boomsoorten en Indonesië is derde met 5.142 soorten.

Brazilië is het land met de meeste soorten bomen.

Madagaskar heeft bijna 3.000 unieke boomsoorten, Australië heeft ongeveer 2.500 unieke soorten.

Overal op de wereld staan bomen, behalve op Antarctica en in het Noordpoolgebied. Noord-Amerika heeft de minste diversiteit, er groeien daar maar 1.400 boomsoorten.

Met uitsterven bedreigde bomen

De studie heeft enkel een 20.000-tal soorten op hun beschermingsstatus geëvalueerd en kwam tot de conclusie dat 9.600 van hen -dat is bijna de helft- met uitsterven bedreigd zijn. Van de 300 soorten die het meest bedreigd zijn, blijkt dat er nog maar 50 soorten in het wild bestaan.

De reden van hun bedreiging is vooral ontbossing en overexploitatie. Dr. Paul Smith, secretaris-generaal van BCGI, schat dat één op de vijf bomen bedreigd zijn. Botanisten verzamelen over de hele wereld zaden en teeltmaterialen om hun uitsterven tegen te gaan.

BGCI wil dat de bomendatabase gebruikt wordt als instrument om toezicht te houden op de verschillende boomsoorten, de diversiteit en de globale en regionale niveaus van koolstofvoorraden. Aangezien er elk jaar 2.000 nieuwe plantensoorten ontdekt worden, zal de database ook elk jaar geüpdatet worden.

BGCI wil ook de Global Tree Assessment (GTA) helpen. Dat is een initiatief dat de beschermingsstatus van de bomen overal ter wereld tegen 2020 moet beoordelen. Dankzij deze database is het gemakkelijker te weten welke boomsoort het meeste hulp nodig heeft om zo een mogelijk uitsterven te voorkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.