Elite bezit steeds meer grond in Latijns-Amerika

Steeds meer grond in Latijns-Amerika concentreert zich in handen van de rijke elite en grote bedrijven. De ongelijkheid is nu groter dan in de jaren zestig, constateert ontwikkelingsorganisatie Oxfam International in een recent verschenen rapport. 

  • Diana CC BY-NC-ND 2.0 Diana CC BY-NC-ND 2.0

In de jaren zestig was het probleem zo groot, dat verschillende regeringen aandrongen op hervormingen. In de afgelopen decennia verergerde het probleem echter alleen maar, met als gevolg dat miljoenen mensen in armoede leven.

Volgens Oxfam hindert het grootgrondbezit de duurzame en inclusieve ontwikkeling op het continent.

Mislukte landhervormingen

Eén procent van de grote landbouwbedrijven in Latijns-Amerika bezit meer productief land dan de overige 99 procent. Colombia gaat op het gebied van landongelijkheid aan kop, gevolgd door Paraguay en Chili, stelt Oxfam.

Vrouwen bezitten minder grond dan mannen. In Guatemala is 8 procent van de grond in handen van vrouwen, in Peru is dat 30 procent.

Eén procent van de grote landbouwbedrijven in Latijns-Amerika bezit meer productief land dan de overige 99 procent.

‘Eerdere landhervormingen zijn mislukt als gevolg van corruptie, deregulering, vriendjespolitiek en gebrek aan steun voor gezinsbedrijven’, zegt Simon Ticehurst van Oxfam.

‘Landen blijken niet in staat de invloedrijke elite te weerstaan die het meest profiteert van het land.’

Het gaat niet alleen om landbouwbedrijven, maar ook om mijnbouwbedrijven en de olie- en gasindustrie. Houtplantages breiden zich elk jaar met meer dan een half miljoen hectare uit in Latijns-Amerika, met name in Mexico en Chili.

De veehouderij in de regio Gran Chaco in Argentinië, Paraguay en Bolivia veroorzaakt de hoogste ontbossingsgraad in de wereld. Dat draagt bij aan de klimaatverandering en het overleven van inheemse bevolkingsgroepen staat erdoor op het spel.

In de Peruaanse Amazone heeft de overheid 31 procent van de grond beschikbaar gesteld voor de olie- en gasindustrie.

Economische groei verhult onderliggende problemen

De landongelijkheid leidt tot minder waardig werk op het platteland en drijft steeds meer armen naar de steden, volgens Oxfam. ‘Het ondermijnt de sociale cohesie, de democratie en de stabiliteit van het milieu en voedselsystemen.’

‘Als landen afhankelijk zijn van de exploitatie van grondstoffen, riskeren ze accumulatie van macht en welvaart in de handen van een kleine groep mensen.’

De stijging van de grondstoffenprijzen in de afgelopen jaren, leidde tot economische groei in de regio en in sommige landen verbeterden daardoor de publieke diensten.

Daardoor worden onderliggende problemen echter verhuld, zegt Ticehurst.

‘Als landen afhankelijk worden van de exploitatie van grondstoffen, riskeren ze volatiliteit op de markt, hoge sociale kosten en accumulatie van macht en welvaart in de handen van een kleine groep mensen.’

‘Dat zien we bijvoorbeeld in Bolivia en Paraguay, waar een handvol multinationals bijna de hele sojahandel beheerst.’

Landen zoals Argentinië, Mexico, El Salvador, Ecuador, Peru en Venezuela hebben allemaal te maken gehad met grote bedrijven die dreigden met rechtszaken. In sommige gevallen moesten de landen boetes betalen aan bedrijven waarvan vergunningen werden ingetrokken, zegt Ticehurst.

In 2015 werden 122 mensenrechtenactivisten en demonstranten vermoord, het hoogste aantal in de recente geschiedenis. In 40 procent van de gevallen ging het om activisten die hun land of de rechten van inheemse bevolkingsgroepen verdedigden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.