Enorm afvalstort van maffia blijft branden

In de buurt van Napels blijft een enorm afvalstort branden met giftige stoffen als gevolg. Het stort is in handen van de maffia. De lokale bevolking slaat opnieuw alarm.

  • Stop Biocidio verstoorde dit weekend een internationaal congres in Napels.

De Camorra, de plaatselijke maffia, controleert de afvalhandel.

‘De grond is vervuild, de mensen worden ziek, en wat we hier kweken is verdacht. De regering doet er niets aan’, zegt Dario Natale (24) van Stop Biocidio. De actiegroep verstoorde dit weekend een internationaal congres in Napels, een congres over voedselzekerheid en milieubescherming naar aanleiding van Wereldvoedseldag op 16 oktober.

De actie was gericht tegen het grootste afvalstort van Italië. Het bevindt zich tussen Napels en Caserta en is illegaal. 

De Camorra, de plaatselijke maffia, controleert de afvalhandel. Ze haalt al jaren miljoenen tonnen afval uit het industriële noorden en dumpt het hier. Vaak gaat het om toxisch materiaal.

Vuurland

In de jaren negentig begon men het afval te verbranden om plaats te maken voor nog meer afval. Vuurland wordt het gebied genoemd in de volksmond.

Bij die verbranding komen veel giftige stoffen vrij. Ze brengen het milieu, de gezondheid van de bevolking en de plaatselijke economie grote schade toe.

Deze zuidwestelijke regio in de provincie Campania produceert traditioneel groenten, fruit en mozarellakaas van buffelmelk.

Pasta en pizza

Stop Biocidio eist dat de regering de landbouw in de regio beschermt. ‘Onze voedingsgewoontes zijn gezond’, zegt Natale. ‘We eten niet alleen pasta en pizza, zoals de regering beweert. Als we niet kunnen produceren, waar moet het eten dan vandaan komen?’

In 2004 bestempelde het medische vakblad The Lancet deze zone tot ‘driehoek van de dood’, wegens het hoge aantal kankergevallen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.