EU beperkt uitstoot steenkool

De Europese lidstaten zijn overeengekomen om de toxische uitstoot van de steenkoolsector te beperken. Volgens milieu- en gezondheidsorganisaties zal de beslissing twintigduizend levens per jaar redden. 

  • Frans Berkelaar (CC BY 2.0) Een kolencentrale in de haven van Rotterdam. Frans Berkelaar (CC BY 2.0)

De nieuwe standaarden, onder de technische afkorting LCP BREF, zullen lidstaten verplichten om de uitstoot van stikstofoxide, zwaveldioxide en fijnstof uit steenkoolcentrales aan banden te leggen vanaf 2021. Voor het eerst is er ook een drempel voor kwik.

De beslissing is belangrijk, zeggen milieuorganisaties, want steenkoolcentrales zijn bijzonder vervuilend. Hoewel ze maar een kwart van de Europese stroom produceren, zijn ze verantwoordelijk voor 70 procent van de industriële uitstoot van zwaveldioxide in Europa en meer dan 40 procent van de stikstofoxide-uitstoot.

‘Met dit akkoord maken de nationale overheden echt het verschil voor de gezondheid van veel Europeanen’, zegt Julia Gogolewska van de Health and Environment Alliance (HEAL). ‘De goedkeuring van LCP BREF is cruciaal om overal in Europa schone lucht te verkrijgen en moet door alle regeringen en overheden toegepast worden om de huidige verschillen in luchtkwaliteit te reduceren.’

Klimaatafdruk

De strengere normen kunnen ook gevolgen hebben voor de energiemix in Europa en zo ook voor de uitstoot van broeikasgassen. ‘Europese steenkoolcentrales zullen nu hun vervuiling moeten verminderen of moeten sluiten’, zegt Darek Urbaniak van het Wereldnatuurfonds (WWF). ‘We roepen de EU-leiders op om die limieten in de toekomst steeds strenger te maken om onze gezondheid en ons milieu te beschermen. Het is tijd dat Europa vervuilende steenkool voorgoed de rug toekeert en investeert in energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen.’

Ook Climate Action Network (CAN) juicht de beslissing toe. ‘We verwelkomen het feit dat de Europese regeringen eindelijk hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen en zo hun burgers en het milieu beschermen’, zegt Joanna Flisowska van CAN Europa. ‘Dit is een broodnodige eerste stap, terwijl het uiteindelijke doel moet zijn om steenkool uit te faseren.’

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© The Conservation Project
Ludo De Witte, auteur van o.a.
Public domain (CC0)
In de Alpen stijgt de temperatuur dubbel zo snel als in het lager gelegen land en dat laat zich steeds duidelijker zien: de gletsjers verdwijnen, maar ook het ijs in het hart van de bergen smelt.
Deze week stelt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, zijn boek ‘Op eigen kracht’ voor in de Gentse herberg Macharius.
© Kevin Lamarque/Reuters
Wil het klimaat Donald Trump een lesje leren?