EU en Griekenland ruziën over water

De EU kibbelt niet alleen met Griekenland over hulppakketten en besparingsmaatregelen. De Commissie heeft Griekenland gisteren voor de rechtbank gedaagd omdat het land ongezuiverd afvalwater blijft lozen.

  • Julia Webb (CC BY-NC-ND 2.0) Onbehandeld rioolwater bevat nutriënten zoals stikstof en fosfor, die zoetwatersystemen in gevaar brengt en tot algengroei kunnen leiden. Julia Webb (CC BY-NC-ND 2.0)

Lidstaten van de EU zijn verplicht om een degelijke afvalwaterverwerking te garanderen voor hun steden omdat onbehandeld water een bedreiging is voor de volksgezondheid, waterlopen en het milieu. Griekenland kreeg vijf jaar geleden al een eerste waarschuwing omtrent die verplichting in gebieden met een bevolking tussen 2000 en 15.000 inwoners. Het land heeft intussen wel al inspanningen gedaan, maar er blijven volgens de commissie zoveel problemen dat het de zaak doorverwijst naar het Europees Hof.

De wetgeving dateert al van 1991 en de lidstaten kregen ruimschoots de tijd om zich aan te passen, argumenteert de Commissie: tot 2000 voor het afvalwater van grote steden en zelfs tot 2005 voor middelgrote en kleine agglomeraties.

Onvoldoende

Onbehandeld rioolwater is vaak besmet met gevaarlijke bacteriën en virussen, waardoor het een risico vormt voor de volksgezondheid.

Maar Griekenland liet van bij het begin na om de richtlijnen te implementeren, en ook op de meest recente rapporten krijgt de Griekse overheid een onvoldoende. Volgens de Commissie hinken vijf agglomeraties nog altijd achterop: Prosotsani, Doxato, Eleftheroupoli Galatista and Vagia. Voor nog eens drie andere agglomeraties zijn de ingezonden data onvolledig.

Onbehandeld rioolwater is vaak besmet met gevaarlijke bacteriën en virussen, waardoor het een risico vormt voor de volksgezondheid. Het bevat ook nutriënten zoals stikstof en fosfor, die zoetwatersystemen in gevaar brengt en tot algengroei kunnen leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.