"Europa blijft illegaal gekapt hout verkopen"

Vier jaar na de adoptie van de Europese wetgeving tegen illegale houtinvoer blijkt uit een evaluatie van de Europese Commissie dat bijna de helft van de lidstaten achterop hinkt met de implementatie ervan. Dat overtreft de slechtste verwachtingen, zegt milieuorganisatie Greenpeace.
 

  • CC BY-NC-ND 2.0 Joelle Hernandez Illegale houtkap in Rondonia, Brazilië. Europese landen schieten volgens Greenpeace tekort om import van dergelijk hout tegen te gaan. CC BY-NC-ND 2.0 Joelle Hernandez

Uit officiële informatie van de Europese Commissie blijkt immers dat de situatie is vooral te wensen overlaat in Spanje, Portugal, Hongarije en Malta, maar ook landen als Frankrijk en Italië scoren dramatisch slecht. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie deze landen terechtwijst omdat ze wettelijk niet in orde zijn, zegt Greenpeace.

De scorekaart van de Commissie evalueert de lidstaten aan de hand van de drie belangrijkste verplichtingen die ze hebben: een bevoegde autoriteit aanstellen, de strafmaat vastleggen voor overtredingen en een controlesysteem op de toepassing van de wetgeving door bedrijven.

België te laks

België en Nederland scoren goed in de lijst van de Commisie, maar toch is er kritiek. Het heeft immers weinig zin om aan de verplichtingen te voldoen als de wetgeving in de praktijk niet naar behoren wordt toegepast, zegt Greenpeace. De organsiatie voerde al tweemaal actie toen ladingen illegaal Congolees hout werden ingevoerd in België ondanks de wetgeving.

In maart 2013 werd een lading illegale Congolese afrormosia in beslag genomen in de Antwerpse haven om vervolgens zonder sluitend bewijs van legaliteit een maand later weer vrijgegeven te worden. Rond dezelfde periode liet België een andere lading Congolees hout die het zelf omschreef als “verdacht” op de Europese markt los richting Duitsland, waar het vervolgens wel in beslag werd genomen.

België moet dus dringend zorgen voor de effectieve toepassing van de wet zodat ze ook echt doet waarvoor ze bedoeld is: de lucratieve handel in illegaal hout een halt toeroepen, zegt Greenpeace.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.