Europa en VS dumpen kippenbillen op de Afrikaanse markt

De westerse voorkeur voor mager en wit kippenborstvlees leidt ertoe dat massa’s kippenbillen en -poten overblijven. Dit vettere en minder gezonde vlees wordt gedumpt in ontwikkelingslanden, vooral in Afrika. Daar vormt de overdosis vlees een bedreiging voor de eigen gevogelte-industrie.

YasSine eLmouhafid (CC BY-NC-ND 2.0)

 

‘De Europese en Amerikaanse voorkeur voor wit vlees doet de Afrikaanse gevogelte-industrie pijn’, zegt Luc Smalle van het gevogeltebedrijf Rossgro in Zuid-Afrika. De kwekerij telt miljoenen kippen die in 40 geacclimatiseerde hangars verblijven.

Smalle is onzeker over de toekomst van de kippenindustrie, niet alleen in Zuid-Afrika maar op het hele Afrikaanse continent.

Hij herinnert ons aan de miljoenen tonnen kippenvlees die Europa en de VS ooit exporteerden naar de toenmalige Sovjet-Unie. Maar in 2014 sprak Russisch president Vladimir Poetin een ban uit over de import van Amerikaans kippenvlees, zogezegd omdat het een ‘onveilige’ dosis chloor zou bevatten.

Ook al gaat de ban volgens sommigen eerder over politiek dan over volksgezondheid, hoe dan ook heeft het invoerverbod er volgens Smalle toe geleid dat ‘Amerika en Europa op zoek moesten naar een andere afzetmarkt voor bruin kippenvlees.’

Witte versus bruine kip

‘De eerste wereld eet vooral wit vlees, het bruine vlees wordt gedumpt in de derde wereld, vooral in Afrika’, zegt Smalle.

Met wit kippenvlees worden in de vleesindustrie kippenborst en kippenvleugeltjes bedoeld. De kippenbillen en -poten zijn ‘bruin’ of ‘donker’ vlees. Wit kippenvlees is minder vet en bevat meer proteïnen. Het bruine vlees is in dat opzicht minder gezond.

In Afrika is de gemiddelde kostprijs om een kip te kweken hoger dan in de ontwikkelde wereld. Dat komt omdat de meeste Afrikaanse boeren afhankelijk zijn van een lening bij de bank terwijl hun Amerikaanse en Europese collega’s gesubsidieerd worden door hun overheden.

‘Een bijkomend economisch probleem voor Afrika is de competitiviteit’, zegt Smalle. In Afrika is de gemiddelde kostprijs om een kip te kweken hoger dan in de ontwikkelde wereld. Dat komt omdat de meeste Afrikaanse boeren volledig afhankelijk zijn van een lening bij de bank terwijl hun Amerikaanse en Europese collega’s gesubsidieerd worden door hun overheden.

‘Deze trend zal de kippenindustrie in Afrika op termijn vernietigen’, zegt Smalle die hiermee het officiële standpunt van de Zuid-Afrikaanse vleesindustrie citeert. ‘Een derde van de vleesverwerkers is hun baan al verloren omdat de bedrijven waarvoor ze werken uit de markt geconcurreerd zijn.’

Ook het recentste rapport van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank over de Afrikaanse competitiviteit lijkt deze stelling te ondersteunen.

Het rapport werd in mei voorgesteld in Durban op het 27e Wereld Economisch Forum over Afrika en waarschuwt dat zonder dringende maatregelen om het concurrentievermogen aan te pakken, de Afrikaanse economie onvoldoende banen zal kunnen creëren voor de nieuwe generatie jongeren die de arbeidsmarkt betreedt.

Als het huidige beleid onveranderd blijft zal volgens het rapport minder dan een kwart van de 450 miljoen nieuwe banen die nodig zijn in de komende 20 jaar worden gecreëerd.

Na een periode van economische groei in Afrika neemt die in de meeste regio’s opnieuw af. Indien er niets verandert aan de kernvoorwaarden voor concurrentievermogen, zal de winst van de laatste tien jaar opnieuw afnemen en dat ondanks het feit dat de nieuwe generatie jongeren veel economisch potentieel heeft, stelt het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.