Europees Hof: emissiehandel te laks voor industrie

De Europese Commissie heeft teveel gratis uitstootrechten toegekend aan de industrie en moet die fout rechtzetten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist.

  • Mriya (CC by-sa 3.0) Volgens het Europees hof in Luxemburg is de Commissie bij de bepaling van de maximale hoeveelheid emissierechten uitgegaan van verkeerde gegevens en moet ze haar huiswerk opnieuw maken. Mriya (CC by-sa 3.0)

De Europese emissiehandel (Emissions Trading Scheme of ETS) is een systeem waarbij landen en bedrijven bepaalde uitstootrechten toegewezen krijgen en die ook kunnen verhandelen. Het achterliggende idee: bedrijven die inspanningen doen om minder te vervuilen verdienen daar geld mee, want ze kunnen uitstootrechten verkopen.

In de praktijk liep het systeem echter mank omdat Europa aan heel wat bedrijven teveel gratis emissierechten toekende, waardoor de marktprijs van de uitstootrechten ineen zakte. Tussen 2008 en 2014 kende Europa voor 24 miljard aan gratis uitstootrechten toe aan energie-intensieve sectoren zoals de chemische industrie, staalbedrijven en raffinaderijen.

Huiswerk

Het Europees hof in Luxemburg heeft nu geoordeeld dat de Commissie bij de bepaling van de maximale hoeveelheid emissierechten uitgegaan is van verkeerde gegevens en haar huiswerk opnieuw moet maken.

Milieuverenigingen zijn blij met de uitspraak. ‘De Europese emissiehandel moet hervormd worden om de vervuilers te laten betalen in plaats van het huidige systeem dat de vervuilers betaalt’, zegt Imke Lübbeke van het Wereldnatuurfonds (WWF). ‘Beleidsmakers moeten erop toezien dat de emissiehandel leidt tot meer en snellere uitstootreducties, en moeten daarvoor de gratis uitstootrechten afbouwen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.