Worst case scenario: jaarlijks grote overstromingen met extreem hoogwater aan Belgische kust

Grote overstromingen aan de kust, die normaal om de honderd jaar voorkomen, kunnen tegen het einde van deze eeuw elk jaar gebeuren als de klimaatverandering niet gestopt wordt. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de Europese Commissie.

Detlef Reichardt (CC BY-NC-ND 2.0)

Aan de Noordzee bij Bremen

Het rapport, door het Europese Joint Research Centre (JRC), analyseert de impact van de klimaatverandering op de factoren die een rol spelen in de vorming van extreem hoogwater. Daarbij zijn onder meer het gemiddelde zeeniveau, de vorming van golven, getijden en springtij.

De conclusies zijn alarmerend: als de uitstoot van broeikasgassen ongebreideld blijft stijgen kan extreem hoogwater, dat nu maar eens om de honderd jaar voorkomt, eind deze eeuw een jaarlijks fenomeen zijn. Bovendien stijgt het extreem hoogwater in dezelfde periode met met gemiddeld 81 centimeter.

‘In het worst case scenario krijgt de regio rond de Noordzee met de hoogste stijging te maken, tot bijna 1 meter’, stelt het rapport, ‘gevolgd door de Baltische Zee en de Atlantische kusten van Groot-Brittannië en Ierland.’

Als de dijken breken

De stijgende frequentie en intensiteit zal naar alle waarschijnlijkheid te veel worden voor de huidige kustbeschermingsmaatregelen, stelt de studie, en dus overstromingen veroorzaken.

‘Als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat, kunnen tegen het einde van deze eeuw vijf miljoen Europeanen die momenteel maar eens om de honderd jaar bedreigd worden, elk jaar gevaar lopen door grote kustoverstromingen’, stelt de studie. ‘In het RCP4.5-scenario is dat elke 2 tot 3 jaar.’

In dat zogenaamde RCP4.5-scenario van het klimaatpanel van de VN wordt uitgegaan van een optimistischer scenario, waarin de uitstoot van broeikasgassen al vanaf 2040 begint te dalen. Maar ook in dat geval komen de extreme hoogstanden dus nog altijd elke paar jaar voor tegen het einde van de eeuw. Het extreme zeeniveau stijgt dan met gemiddeld met 57 centimeter.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Ashley Basil CC BY 2.0
Volgens schattingen zit er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan. Tijd om uit te vinden of het nog mogelijk is om plasticvrij te leven anno 2017.
© BioCarbon Engineering
Drones van de Britse start-up BioCarbon Engineering gaan in september bomen planten in Myanmar.
Klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bedshow en armoede ook niet. Beide zaken hebben lokaal en internationaal een concrete impact op uw en mijn leven.
Banksy/Duncan Hull (cc: BY 2.0)
Hoe harder de brexit, hoe meer de wereldwijde klimaatambities onder druk komen te staan.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.