Europese energiebedrijven blijven Colombiaanse ‘bloedkolen’ kopen

Europese energiebedrijven kopen nog steeds steenkool aan van controversiële mijnen in Colombia. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse ngo’s SOMO en PAX.

  • CC cueva_lovelle Voor de mijnbouwprojecten in Colombia zouden duizenden mensen vermoord zijn, en tienduizenden van hun land verdreven. CC cueva_lovelle

Essent, Nuon, E.ON, Delta en Electrabel kopen steenkool aan van het Amerikaanse bedrijf Drummond en van Prodeco, een dochterbedrijf van de Zwitserse mijnbouwgigant Glencore. Beide bedrijven baten steenkoolmijnen uit in het departement Cesar in Colombia.

Volgens getuigenissen die de ngo PAX verzamelde in het rapport The Dark Side of Coal, werken die mijnbedrijven samen met paramilitairen die verantwoordelijk zijn voor grootschalig geweld. Voor de mijnbouwprojecten in Cesar zouden duizenden mensen vermoord zijn, en tienduizenden van hun land verdreven.

Met de campagne Stop bloedkolen roept PAX alle energiebedrijven in Europa op om geen steenkool uit Colombia aan te kopen totdat Drummond en Prodeco effectief bijdragen aan het recht op genoegdoening van de slachtoffers. Ze vraagt ook klanten van de betrokken bedrijven om hun energieleveranciers onder druk te zetten.

Drogredenen

In een reactie op de campagne zeggen de bedrijven dat ze vooralsnog blijven doorgaan met de aankoop van steenkool uit Colombia. Daarvoor halen ze twee redenen aan: enerzijds vinden ze “Nederland als land te klein om invloed uit te oefenen”. Daarnaast stellen ze “niet op de stoel van de rechter” te willen gaan zitten.

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, vindt dit drogredenen. “Europese energiemaatschappijen nemen samen 70 procent van de door Drummond en Prodeco in Cesar gewonnen steenkolen af. Deze bedrijven ondergraven hun eigen geloofwaardigheid en reputatie, door slachtoffers van mensenrechtenschendingen die verband houden met de winning van steenkolen in de kou te laten staan”, schrijft hij in een opiniestuk voor Trouw. “Als het de energiebedrijven zelf aan durf ontbreekt om hun verantwoordelijkheid te nemen, moet de politiek ingrijpen.”

Volgens Gruiters zijn de energiebedrijven er zich heel goed van bewust dat Colombiaanse rechters niet gauw een onderzoek zullen instellen naar de betrokkenheid van mijnbouwbedrijven bij geweld, “laat staan om slachtoffers genoegdoening toe te kennen”.

Gebrek aan transparantie

Zowel Drummond als Prodeco reageerden misnoegd op het rapport van PAX. “De stellingen in het rapport zijn fout en lasterlijk”, zegt Bruce Webster, wettelijk vertegenwoordiger van Drummond. “Als het rapport gepubliceerd wordt, zal Drummond verdere juridische stappen ondernemen.” Ook Prodeco/Glencore ontkent elke band met paramilitaire groeperingen.

De onderzoeksorganisatie SOMO publiceerde in 2012 al een studie waarin ze de mensenrechtenschendingen door mijnbouwprojecten in Colombia documenteert, en het gebrek aan transparantie aanklaagt in de aankoopketen van Europese energiebedrijven. Volgens SOMO zijn deze mijnbouwprojecten vandaag nog steeds controversieel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.